Юначни калоферци пак спазиха вековната традиция /СНИМКИ/

Въпреки забраната за струпване на много хора на едно място, калоферци са неудържими. И тази година те спазиха вековната традиция да нагазят в леденото хоро на р. Тунджа и да изиграят прословутото Мъжко хоро, предаде репортер на ПБ Новинар.

Броят на юначните мъже обаче е значително по-малък и, ако друга година в реката влизат около 200-300 мъже, то сега това сториха около 150. Те са предимно местни, тъй като заради ковид пандемията властите и кметът на Калофер Румен Стоянов призоваха българи от цялата страна да не идват.

Кметът Румен Стоянов даде личен пример като тази година не поведе хорото и остана на сушата.

Преди малко кръстът бе изваден и подаден на малко момченце, което кметът пое в обятието.

Момчето е на 5 г. и половина, казва се Християн и баща му играе от много дълги години в реката. Въпреки че бе мокър и зъзнещ, Кристиян подари една широка усмивка на нашия репортер и пожела на всички да са живи и здрави. Денят започна много рано с обслужена Света литургия от трима свещеници в местната църква „Св. Архангел Михаил“. След това до моста бе осветена икона, която бе поставена с надписи от кмета на града.

Първо калоферци нагазиха в реката с традиционната за града на Ботев песен „Залюбила е Василка“, а след това влязоха и малцината, които са дошли от други краища на България.

Публиката не е така многобройна като друга година. Около 500 души са край реката. Много млади хора развяват български трикольори.

Свързани статии