В Карлово ще има паметник на Пенка Стоянова-Царицата на баскетбола

Да бъдат отпуснати еднократни помощи на 1 двойка с репродуктивни проблеми и на 16 човека, нуждаещи се от лечение, дадоха съгласие съветниците на редовното заседание на ОбС Карлово. Те подкрепиха Докладна записка на кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов – общината да кандидатства с проектно предложение за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за дейността на Дневния център за работа с деца на улицата, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г.

Общинският съвет единодушно подкрепи и предложението на д-р Иван Моллов от група „Обединени за нашата община“, в парк „Стадиона“ да бъде поставен барелеф на карловката Пенка Стоянова – Царицата на баскетбола, приета на 17 юни тази година в Залата на славата на Международната баскетболна асоциация. Барелефът ще бъде изработен със средства от дарения, общината ще предостави морена за паметния знак. Кметът д-р Кабаиванов съобщи, че ще направи лично дарение и призова Общинския съвет да се включи в инициативата.

Пенка Стоянова е от Карлово. Тя е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина. От 1981г. до 1983г. е състезател на италианския Рома. Включена е в символичните петици на Европа от вестник Кориеро дело спорт. През 1969г. е наградена лично от президента на Италия на големия международен турнир в Авелино. Два пъти е избрана за спортист номер 1 на Пловдив.

Почетен гражданин на град Карлово от 1985 г. и на град Пловдив от 2000 г. Тя е сред факлоносците на олимпийския огън за игрите в Атина, Гърция през 2004 г. През 2007 г. е включена в списъка на ФИБА от 35 състезатели, допринесли за развитието на световния баскетбол през второто петдесетилетие на 20-ти век.
В началото на 2019-а Пенка Стоянов представи автобиографичната си книга „Царицата на баскетбола“. За съжаление голямата баскетболистка си отиде от този свят на 16 август 2019-а на 69-годишна възраст след тежко боледуване.

Разгледани и приети бяха докладни записки, свързани с разпореждане с имоти – общинска собственост.

Всички решения от редовното юнско заседание ще бъдат публикувани в законоустановения срок на официалната Интернет страница на Община Карлово.

Свързани статии