ЦИК уважи жалба на областния координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев

С Решение № 214-НС от 10.06.2021г. на ЦИК по повод жалба-сигнал на коалиция „ГЕРБ-СДС“ е обявена нищожността на Решение № 58/05.06.2021г. на РИК 17, с което комисията е оттеглила собственото си Решение № 56/02.06.2021г. относно регистрация на кандидатска листа за народни представители, предложена от ПП „ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО“.

Подаденият сигнал от областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев е уважен, като според мотивите на Централната избирателна комисия, РИК 17 е извършила множество нарушения на изборните правила, тъй като от една страна комисията няма правомощия да оттегля собствените си решения, а от друга – политическите партии не разполагат с възможност да оттеглят вече регистрираните кандидатски листи. Освен това дори се оказва, че представителят на партията, входирал документите
за отказ от регистрация на кандидатската листа, не разполага с необходимите пълномощия, което умишлено или не, е пропуснато от членовете на РИК.

Скандалното решение на РИК 17 е прието с 9 гласа ЗА и един глас ПРОТИВ  при кворум от 10 присъстващи, при отсъствие на представителите на коалиция „ГЕРБ-СДС“. С Решение № 215-НС от 10.06.2021г. на ЦИК е обявена и нищожността на последващото решение на РИК 17 – решение № 62-НС от 08.06.2021 г. , което е прецедент не само за Пловдив и областта, а и за територията на цялата страна. При гласуването на това решение, членовете от квотата на коалиция „ГЕРБ-СДС“ гласуваха против в опит да спрат порочните действия на комисията, за да не се достига до подобен „позор“, но при кворум от 14 присъстващи техните четири гласа бяха недостатъчни срещу гласовете на новото анти-ГЕРБ мнозинство, което управлява
комисията и държавата.

РИК 17 опита да прокара и още едно революционно нововъведение и да пренапише изборните правила с Решение № 58/05.06.2021г., придавайки му предварително изпълнение. Последното е пример за некадърността на членовете на РИК 17, гласували това решение, които явно не могат да разграничат влизането в сила от предварителното изпълнение.

Горното показва некомпетентността на това ръководство на РИК 17 и образуваната в комисията анти-ГЕРБ коалиция и възниква въпросът дали не поставяме в реална опасност правилното и честно протичане на изборния процес. В заключение остава отворен въпросът ще се извини ли Кристиян Гьошев, секретар и говорител на РИК17 на областният координатор Георги Мараджиев, след като го обвини в некомпетентност при подаване на жалбата.

Пресцентър ПП ГЕРБ Пловдив област

Свързани статии