Седмокласници от Калояново с интересна и забавна форма на обучение

Днес учениците от 7-ми клас при ОУ „Иван Вазов“ село Калояново представиха, под формата на мултидисциплинарен открит урок, работата си по проект „Популярната музика на ХХ век. Учим английски чрез технологии и изкуство“. Проектът се реализира по идея на учителят по музика – Ангел Ненов и със съдействието и активното участие на Анелия Кирилова – учител по английски език и Милена Въжарова – учител по информационни технологии.

На представянето на проекта присъстваха директорът на училището Венелина Радулова, учители и непедагогически персонал. Наред с презентациите на темите бяха изпълнени и песни, които са примери от изучаваните музикални стилове. В изпълненията се включиха учениците от 7-ми клас. Адриана Генчева и Дияна Цонева представиха в дует популярният спиричуъл „Go down moses“. Участие взеха и музикални таланти от училището. Мария Филипова и Никол Ненкова съпровождаха на акустични китари първокласничката Йоана Човалска от 1-ви клас. Тя изпя „Вървят ли двама“ на Мария Нейкова и Рая Папазова от 3-ти клас, която изпълни „Love my tender“ на Елвис Пресли. На финала всички участници и гости изпяха незабравимият хит на „Щурците“ и кавърверсия на групата „Д-2“ – „Две следи“.

Проектът се реализира в четири етапа, като в първия учениците подготвяха материалите в часовете по музика, разделени на три групи. Първата изследва възникването и развитието на „черната“ музика в Северна Америка – плантационните песни на робите от Африка, появата на госпъл музиката, рагтайма, блус музиката и различните видове джаз. Втората група проучи „бялото копие“ на блуса – рокендрола и разпространението на рок музиката в световен мащаб. Третата група изследва появата и влиянието на технологиите и медиите за разпространението и популяризирането на музикалните стилове на ХХ век. В проучванията бяха засегнати и доста исторически и географски аспекти.

Във втория етап на проекта учениците преведоха всички материали и примерни песни и овладяваха презентационни умения на английски език.
Работата по третия етап се осъществи в часовете по информационни технологии, в които учениците подготвиха мултимедийни презентации, в които вградихме видеоклипове, „разчупихме“ презентациите със снимков материал и бяха добавени анимации и преходи.

В заключителния етап се проведоха няколко мултидисциплинарни урока, в които учениците подготвиха и превърнаха отделните елементи в един готов продукт, който може да бъде представен пред публика. Придобиха презентационни умения на английски език, обсъждаха и дооформиха изработените презентации. Художествено изработваха песни, примери за изучаваните музикални стилове.

Въпреки натовареността си по повод НВО, седмокласниците не пожалиха енергия и усилия в реализацията на проекта. Всички дейности се осъществяваха в часовете по музика, английски език и информационни технологии. Наред с основната цел, учениците придобиха умения за работа по проекти, които ще им бъдат полезни в предстоящия гимназиален етап на обучение.

Свързани статии