Родолюбецът Валентин Сиваков улови кръста в Карлово/ВИДЕО/

С празнична Света литургия в храм „Свети Николай“ започна честването на празника Богоявление в Карлово на 6 януари.
Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, общински съветници, командването на бригадата присъстваха на тържествения ритуал по освещаване бойното знаме на най-голямото подразделение в Сухопътни войски, състоял се на площад „Васил Левски“. В словото си бригаден генерал Дешков каза: „На днешния празник ние, военнослужещите, изпитваме чувство на преклонение пред Бога и отправяме молба той да ни пази… За нас бойното знаме е символ; то е флаг, който ни води напред и ни дава посоката!“.

 

По традиция “спасяването на кръста” в подбалканския град става на Желязков мост.

За честването беше отслужена литургия, след което осветеният кръст беше хвърлен във водите на Стара река. Тази година за него се бориха шестима мъже.

Богоявленският кръст беше уловен от 48-годишния Валентин Сиваков, който е родом от Карлово. Сиваков е известен в региона на Подбалкана с обичта си към Родината, с патриотичните си и родолюбиви инициативи. Той пожела на всички граждани на Карлово много здраве и бъдат по-смирени.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов подари на Валентин Сиваков икона с лика на Света Богородица и му връчи парична сума.

На днешния празник на Желязков мост присъстваха още председателят на ОбС-Карлово Доньо Тодоров, народният представител Данка Люртова, общественици и граждани.

Как протече събитието вижте в следващото видео…

Свързани статии