Равносметката на Дани Каназирева: Денонощна работа и огромна отговорност

2020 г. беше изключително натоварена като решения и като действия, казва в годишното си интервю за Plovdiv24.bg областният управител Дани Каназирева.

„Денонощна работа, огромна отговорност за цялата ситуация в Пловдив и целия ни регион. Това е моята равносметка. Надявам се тази година да бъде далеч по-успешна за всички нас и най-после да видим края на тази пандемия“ – посочи тя.

През отминалата година екипът на областната управа е работил и по редица други проблеми, които години наред са чакали да бъдат разрешени. Сред тях са преустановяване замърсяването на реки в региона, спиране на нерегламентираното сметище до Ягодово, на кариерите над Белащица и на биоцентралата в Труд и др. Очаква се разрешаване на проблема със замърсената с манган вода на Брестовица.

„В последните дни спасихме локалите на Асеновградско шосе, защото имаше възможност при липса на реакция от наша страна отчуждителните процедури на над 40 имота да се погасят и този проект да не се случи. Радвам се, успяхме и спасихме този проект“ – казва Каназирева. През годината са реализирани и няколко пътни проекта – участъкът Дуванлии – Черничево – Хисаря, пловдивската отсечка на Пазарджишко шосе, Подбалканският път до Карлово.

„За новата година приоритет ще бъдат Околовръстното шосе и Югоизточният обход на Пловдив. Имаме готов проект за нов мост до Първомай. Ще стартира ремонт на пътя Белица – Загражден в община Лъки“ – обясни областният управител.

Най-трудните месеци за организацията на болниците за срещата с пандемията от коронавирус са били юли и август. В Пловдивска област са разкрити най-много ковид отделения – в 20 болници, от които 4 държавни, 6 общински и 10 частни.

„Това е регионът, в който най-много частни болници се включиха в борбата с Covid-19 и най-трудното беше да накарам болници, които никога досега не са си представяли и са били отстрани, да се включат. Най-трудното беше да създам този екип с широки професионални качества, имена в медицината, които да ги накарам да гледат в една посока, да мислят като един екип и да разберат, че всички трябва да бъдем солидарни и съпричастни със ситуацията“ – припомня си Каназирева.

Труден момент е било синхронизирането между болниците и Спешна помощ, линейките не обикалят от едно в друго здравно заведение и да бъде обезпечен приемът на най-уязвимата част от нашето общество. Това е постигнато чрез системата за информиране в реално време на свободните легла за пациенти с коронавирус.

Според Дани Каназирева, решението на Областния щаб за превръщане на МБАЛ „Св. Мина“ в ковид болница категорично не е било грешно. „За мен това беше огромен шанс за болницата да покаже, че може да се справи, а също и финансова възможност да се закрепи. Беше възможност и за ръководството на общината да покаже, че е солидарно и съпричастно към това, което се случва в Пловдив и целия регион. А това, което се получи – реално ние видяхме едни политически приказки на отделни политици, които нищо друго не направиха, освен да уронят авторитета на тази болница.

Не си дадоха ясната сметка, че по този начин поставят под риск бъдещето на болницата“ – коментира тя. По думите й „Св. Мина“ не е по-малко подготвена от лечебните заведения в Асеновград, Първомай, Раковски, а след реорганизацията и в Карлово. „За мен беше шанс болницата да заеме добро и достойно място в здравната система“, подчерта тя.

Прехвърчането на искри между Областния и Общинския кризисен щаб не може да се определи като драма, тъй като е нормално в подобни ситуации да има напрежение, смята Каназирева. В Пловдивска област над 1900 здравни работници са ангажирани в ковид-отделенията, посочи тя.

Дани Каназирева каза, че 2021 г. ще е изключително важна за политическия живот в страната. Като областен управител усилията й са насочени към преодоляване на кризата, съхраняване на здравната система. На въпрос дали ще бъде кандидат за депутат от ГЕРБ отговори, че не е разсъждавала по темата.

„Спрямо мен вече започнаха атаки именно заради предстоящите избори. Нека тези, които това им е приоритет, да го мислят. За мен най-важното е заедно да преодолеем ситуацията, в която сме и да бъда максимално полезна за хората“ – каза тя.

Приоритет на областния управител за тази година е решаване на проблемите в населените места, а също и предприемане на възможно най-добри решения и мерки за преодоляване на пандемията.

„Нека да бъдем отговорни, нека да се грижим за себе си и за нашите близки“ – призова Дани Каназирева.

Източник: plovdiv24.bg

Свързани статии