ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Налагат таван на земеделските плащания

Най-сериозният проблем у нас е използването и арендуването на земи. 80% от директните плащания отиват при по-малко от 2 % от ползвателите на земите. Именно поради тази причина от коалицията считат, че трябва да се наложи таван на плащанията. Това заяви Албена Симеонова от „Демократична България“ по време на преговорите за коалиционно споразумение за сектор земеделие, организирани от спечелилите изборите „Продължаваме промяната“.

„В България може да се използва тавана на плащанията от 100 000 евро за зеленчукопроизводтсво, плодове, лозя, етерично-маслени, пчеларство и животновъдство.“, категорична бе тя. По думите й трябва да се да се обърне сериозно внимание и на пчеларството като в Общата селскостопанска политика се въведе специална политика, касаеща използването определен тип пестициди.

Колегата й от ДБ Гергана Кабаиванова представи 7 основни мерки, които коалицията предлага в помощ на сектора.

Сред тях се нареждат диверсификацията и увеличаването на местното производство и урегулирането на пазара на домашни храни, произведени в домашни кухни и лични стопанства. Целта на втората мярка е да се създаде висок клас микропроизводители, което би имало социален ефект. Останалите предложения включват подобряване на възможности за преработка на храни, изготвени от микропроизводители, увеличаване на биохраните и местните такива при изготването на обществени поръчки, подобряване на възможностите за първично производство и сътрудничество между участниците в сектора.

Последно, но не по важност се нарежда и повишаването на значимостта на местните продукти чрез обучение на малки деца какво са местните храни.

Експертът от ДБ Тома Белев пък подчерта, че горите ни се увеличават както по площ, така и по запаси. Годишния добив на дървесина за страната достига до 7-7.5 млн. кубически метра.

Според него обаче горите ни се управляват под икономически и политически натиск, а незаконното или полузаконнто изсичане заема една трета от официалния добив. Междувременно раходите за опазване на горите са намалели от 59 на 29 млн. лева в периода 2011 г. – до момента. Сред най-сериозните проблеми в горския сектор са бракониерството, ниското ниво на механизация, слаб и неразвит частен сектор.

С цел тяхното преодоляване от ДБ предлагат 4 мерки – укрепаване на горската администрация, включващо увеличаването на бюджета й с една трета до 40 млн. лева, промяна на структурата за стопанисване на горите, план за поетапно извеждане на търговията на дървесина от държавните гори, конкурсен избор за ръководители на държавните дружества и система за повишаване на квалификацията. По отношение на подобряване мерките за хуманно отношение към животните от коалицията предлагат институционализиранена зоополицията, промени в нормативната база – развъждането да става само от регистрирани обекти, и създаването на консултативен съвет, който да решава проблемите с безстопанствените кучета.

В хода на дискусия своите предложения изложиха и от „Има такъв народ“. Според бившия председател на земеделската комисия Пламен Абровски трябва да бъде създадена средна класа земеделски производители и да се забави процесът на концентрация на земеделски ресурс като по този начин конкурентоспособността ще се повиши. От партията на Слави Трифонов считат, че плодовете и зеленчуците следва да бъдат извадени от сивия сектор посредством намаляване на ДДС – идея, която от ИТН представиха още в рамките на предходния кабинет. Целта им е, ако предложението бъде прието, подобна стъпка да бъде предприета още за млякото, месото и яйцата. За реализирането на въпросната продукция би допринесло и създаването на външно звено, което да търси пазари за продажба.

По време на излагането на идеите на партията Абровски загатна, че докато е изпълнявал длъжността председател на земеделската комисия в 46-ото Народно събрание, е получил информация, че през 2016, 2017, 2018 и част от 2019 г.

България не е изготвяла лабораторни изследвания за луда крава – болест, която се предава и на хората. Оказва се, че държавата е събирала проби, но никой не ги е изследвал. Основна причина за това вероятно е фактът, че голяма част от тази дейност е възложена на лаборатории, върху които нямат контрол. За да се страпят с проблема от ИТН предлагат да се въведе „застраховка за грешка“ в размер на 2 млн. лева. Така, ако държавата хване нарушение – ще може да наложи глобаа, която ще носи и стопиращ ефект.

За сектора на горите Абровски предложи национална горска инвентаризация, която по тяхна преценка ще отнеме около 2 години./Вестник Монитор

Свързани статии