Популяризиране на културно-историческото наследство на България в интернет пространството

Музеите, особено в последните години, все повече осъзнават необходимостта от присъствие в интернет пространството, с цел популяризиране на културното наследство, което България притежава. Посещавайки музеите, повечето посетители искат да видят и да разберат колкото се може повече за експонатите и експозициите, които се предлагат. За тази цел се разработват музейни продукти – презентации и видеоклипове, които се качват във виртуалното пространство. Видеоклиповете като източник на допълнителна текстова и визуална информация казват много за културните институции, помагат да спечелят доверието на туристите и се възприемат лесно, както от млади, така и от възрастни.

За проекта „Времето е с нас и ние сме във времето“, свързан с популяризирането на културно-историческото наследство на България, финансиран от Национален фонд „Култура“, разговаряме с Димитър Гешков, експерт по културно наследство и туризъм в Институт за приложна музеология – София.

-Здрaвейте, г-н Гешков! Вие сте експерт по културно наследство и туризъм в Институт за приложна музеология – София. С какво Института допринася за популяризирането на културното наследство на България?

Димитър Гешков: Институтът за приложна музеология е гражданска организация с нестопанска цел, работеща в обществена полза. Мисията на сдружението е да обогатява, разширява и уплътнява публичната среда, в която функционират музеите, а целите на организацията са да осигурява по-широко публично пространство за работата на музейните институции; да обогатява научноизследователската и издателската дейност на музеите; да уплътнява контактите между музеите и останалите културни организации и други вид дейности.

В нашата фейсбук страница ежедневно споделяме информация за музеите, предстоящи културни мероприятия, празници и обичаи и теми, свързани с културно-историческото и природно наследство на България.

-Какво представя проектът „Времето е с нас и ние сме във времето“?

Димитър Гешков: „Времето е с нас и ние сме във времето“ е проект, свързан с музеите и тяхното популяризиране във виртуалното пространство чрез кратки видеоклипове. По проект е предвидено да бъдат посетени 15 музея, където основната цел е да ги заснема на видео, както и беседите към тях. Всички любителски видеоклипове ще бъдат публикувани в нашия Национален музеен ютюб канал. Проектът стартира през месец ноември 2020 година и досега съм посетил 6 града – Трявна, Берковица, Монтана, София, Благоевград, Разлог, където съм заснел 7 музея. През месец февруари предстои да посетя музеите в Копривщица, Пловдив, Асеновград, Троян и Дряново. Културната обиколка ще завърши през месец март 2021 г., с посещения на Регионалните исторически музеи в Бургас и Варна.

-Какви други проекти сте реализирали в сферата на културното наследство?

Димитър Гешков: В началото на 2021г., по повод 143 години от Освобождението на Сопот, разработих и монтирах туристически пътеводител в двора на църквата пред един от музейните обекти – Девическо /Радино/ училище. Посетителите на Вазовия град имат възможност да се запознаят със забележителностите на града, с водното богатство – сопотските чешми и старите занаяти, които са практикували в миналото.

През 2020 г., на 26 октомври, на Димитровден, разработих и подарих патриотични тетрадки на 26 първокласника със забележителностите на Сопот.
На 13 януари 2020 г. представих в НЧ „Иван Вазов -1871“ Мобилната изложба „Вазовият Сопот“ на Институт за приложна музеология – София, посветена на 170-годишнината от рождението на народния поет Иван Вазов.

Снимките са от работните посещения на Димитър Гешков в музеите

Свързани статии