Окончателно: 12 години зандан за Бочката от Ръжево, който се опита да убие любимата си и съсед

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено изцяло наказанието на Богоя  Богоев-Бочката, от 12 години лишаване от свобода за двоен опит за убийство.

Съдът е оставил без уважение и е отхвърлил като несъстоятелни жалбите на подсъдимия и на една от пострадалите срещу присъдата.

Окръжен съд – Пловдив признава Бочката за виновен в това, че на 16.09.2019 г. в калояновското село Ръжево от ревност е направил опит умишлено да умъртви повече от едно лице – съседката си Роса Г. и своя приятел Лазар Л. от същото село, като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини и същото е извършено предумишлено.

Бочката останал сирак от рано, роднините не общували с него. Живеел сам в къщата на родителите си и работел като охранител в местната земеделска кооперация. Помагал на новопристигналата си съседка Роса като цепел дърва за огрев, хранел животните, вършел и друга мъжка работа, а пенсионерката му се отблагодарявала, като понякога го канела да се хранят заедно. Друг техен съсед – Лазар Л. често й услужвал, като я возел с колата си до магазина, защото тя била трудно подвижна.

Подсъдимият, който се увлякъл по по-възрастната от него жена, започнал да ревнува. Често злоупотребявал с алкохол. На 16.09.2019 г. разбрал, че Роса и Лазар ще ходят с колата на покупки. Взел решение да убие и двамата. Причакал ги, като предварително сменил катинара на пътната врата към двора на жената, за да не може да влезе. Взел кухненския нож и ги зачакал. Когато ги видял, тя му се развикала, а той я нападнал с ножа и пробол лицето й, като уцелил бузата, а след това я намушкал в гърба. Подгонил Лазар Л. и го намушкал пет пъти в краката.

Съседи чули виковете за помощ и ги разтървали. Пострадалите били откарани с две линейки до болницата, където жената претърпяла спешна операция. И двамата оцелели. Подсъдимият също имал леки наранявания от борбата с Лазар Л. Установено е, че е имал 2.6 промила алкохол в кръвта.

Върховният касационен съд пише в мотивите си, че правилно и първоинстанционният и Апелативният съд са преценили размера на наказанието да е при многобройни смекчаващите отговорността обстоятелства, като се има предвид, че Б. Б. е с чисто съдебно минало, има добри характеристични данни, помагал е на пострадалата преди инцидента и е признал, че е действал от ревност.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и влязло в сила.

Снимка: kriminalno.com

Свързани статии