Община Карлово подкрепи реализирането на международна пътуваща конференция, посветена на 100 години от смъртта на Иван Вазов и 60-годишнината на ПУ „Паисий Хилендарски“

На 24 септември 2021 г. от 16:30 ч. в Тържествената зала на Българска академия на науките ще бъде открита международна пътуваща конференция, посветена на 100 години от смъртта на Иван Вазов и 60-годишнината на ПУ „Паисий Хилендарски“. Международният форум ще гостува в шест града от страната, сред които и Карлово – на 25 септември. Организатор и координатор на конференцията е ПУ „Паисий Хилендарски“, с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Община Карлово, НМ „Васил Левски“ и е под егидата на вицепрезидента Илияна Йотова.

Интердисциплинарната международна пътуваща конференция „ЖИВОПИСНА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ II“ е уникално по рода си събитие и ще посети Карлово на 25 септември, Пловдив на 26 септември, Казанлък на 27 септември, Ахтопол на 28 септември, Стара Загора на 29 септември, а в последния ден – 30 септември, ще се завърне в София. Конференцията се посвещава на 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов и на 60-годишнината от основаването на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, разказа зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Надя Чернева. Тя изрази удовлетворението си и от възможността за среща „наживо“, независимо от дългото отлагане на събитието поради пандемията.

Международната академична програма „ЖИВОПИСНА БЪЛГАРИЯ. БЪЛГАРСКИ ЛИТЕРАТУРНИ МАРШРУТИ II“ се основава на съществуващата и активно работеща система от лекторати, която поддържа българското Министерство на образованието и науката, както и на звената по българистика към чужди университети. Създадени са работни групи в 10 европейски университета: Атина (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών); Варшава (Uniwersytet Warszawski); Венеция (Ca’ Foscari University of Venice); Виена (Universität Wien); Любляна (Univerza v Ljubljani); Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”; Санкт-Петербургский государственный университет; Софийски университет „Св. Кл. Охридски”; Страсбург (Université de Strasbourg); Хайделберг (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg). Всички ръководители на университетските работни групи са утвърдени учени: български и чужди. В проекта активно работят и български студенти от Софийския университет и от Пловдивския университет. Сред участниците има студенти от български произход, деца на емигранти; студенти по българистика, които все още не са били нито веднъж в България; докторанти, чиято научна проблематика изисква периодично пребиваване в България.

Екипите от преподаватели, докторанти и студенти по българистика от изброените 10 европейски университета ще представят разработените от тях литературни маршрути на девет езика, презентиращи българската литература и култура в европейски контекст.

Научното ръководство на програмата се осъществява от проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева от ПУ „Паисий Хилендарски“ и проф. д-р Благовест Златанов от Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg.

Свързани статии