Нов процес срещу община Сопот, „Шато вале де роз“ иска яснота по важни въпроси

Административен съд Пловдив е образувал поредното дело срещу община Сопот под №2276/2021 г.. Делото е образувано по искане на известната адвокатска кантора „Екимджиев“, която е специализирана в дела срещу действия или бездействия на администрации и институции за нарушаване на европейските правни норми.
Делото е по Закона за достъп до обществена информация, с което адвокат Михаил Екимджиев иска от съда да отмени като незаконосъобразно решение на кмета на община Сопот Деян Дойнов от 4 август 2021 г.. Адвокатът настоява кметът да предостави информация по всички въпроси, които касаят отношенията на община Сопот с ЧСИ Петко Илиев. Въпросите касаят начина, по който е избран, колко хонорар му е бил изплатен и на какво основание и как местната власт и след каква законова процедура се е спряла точно на това ЧСИ.

ПБ Новинар припомня, че това е поредно дело, което „Шато вале де роз“ завежда като чуждестранен инвеститор срещу община Сопот заради незаконосъобразни решения, които налагат вреда на фирмата.

ПБ Новинар вече съобщи, че инвеститорите осъдиха общината пред Пловдивския съд и пред ВКС. Магистратите и от двете съдилища обявиха данъчния акт, издаден от местната власт, за нищожен. Това нанесе сериозен удар по ръководството на община Сопот, което беше актувало земеделска земя с лозя на инвеститорите като индустриална площ и искаше със задна дата безумно високи данъци и такса смет, които не се дължат по закон. Тогава в Сопот зевзеци се шегуваха, че това ръководство няма желание да почисти града, но пък има желание да почисти полето.

Адвокати прогнозират пред медията ни серия от бъдещи дела срещу общината, което допълнително ще бръкне в джоба на и без това изтънялата местната хазна.
Припомняме още, че ЧСИ Петко Илиев преди години продаде хлебозавода в Сопот на заместник-кметът Николай Новаков.

Свързани статии