Наследниците на големия карловски художник Петър Николов дариха негови картини на Старинно Карлово/ВИДЕО/

Наследниците на големия карловски художник Петър Николов, който за съжаление почина преди година, направиха ценно дарение на Старинно Карлово. Проф. Лолита Николова и брат й Даниел дариха няколко картини, които ще бъдат изложени в Бухаловия хан, за да могат всички посетители да се насладят на творчеството на Петър Николов.

По повод годишнината от смъртта на татко решихме с брат ми, че ще го зарадваме много, ако направим това и предоставим картините му точно на това място. Старо Карлово е беше любимо на баща ми и беше една от основните теми в неговото творчество, каза дъщерята на художника – проф. Лолита Николова.

Управителят на Старинно Карлово Деспа Ненова благодари за жеста на наследниците на твореца.

Кметът на Климент Мано Манов припомни, че много от картините на Петър Николов се намират в експозицията на читалището в селото. Петър Николов е родом от Климент, за това той е не само карловски, но и климентски художник и ние много се гордеем с този факт, каза Манов.

Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Завършва СУ „Свети Климент Охридски” специалност „Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия.

Родното му село Климент, Карлово и карловските дворове са основна тема в неговото творчество на художник. Има организирани множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2016 година прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното си село Климент.

Носител е на наградата на Карлово.

Поклон пред паметта на художника!

Свързани статии