Народни представители и председателят на ГЕРБ област почетоха загиналите в Априлската епопея в Перущица

На 9 май община Перущица отбеляза 145 годишнина от Априлското въстание.

Народните представители Дани Каназирева, Данка Люртова, Младен Шишков, както и областният координатор на ГЕРБ Пловдив област Георги Мараджиев, кметът на Брезово Христо Енков и председателят на Общинският съвет на Стамболийски Стоян Богданов бяха сред официалните гости на тържественото отбелязване на годишнината. Те,
заедно с кмета Мария Вълканова и десетки перущенци отдадоха почит и се преклониха пред героизма и саможертвата на нашите предци, дали живота си за родината на Паметника на трите поколения.

„ Днес повече от всякога сме длъжни да помним уроците на славното ни минало и да работим за съхранението на българския дух и държавност, черпейки от опита на нашите предци“, коментира Дани Каназирева.

Думите й подкрепи и Мараджиев, който добави, че ревностно трябва да пазим спомена за онези паметни дни, да помним историята, не само заради нас самите, а и най-вече за идните поколения. „Въпреки, че бе потушено Априлското въстание, то помага за възстановяването на българската държавност и ни дава шанса да станем част от модерния свят“, допълни още областният координатор.

На паметника бяха поднесени венци и цветя в памет на българите, дръзнали преди 145 години да подготвят и поправят пътя на Освобождението на България. Кулминацията на честването беше възстановката на епизоди от Априлското въстание и тържествената заря-проверка с участието на военния гарнизон и военния духов оркестър.

Свързани статии