Машора пред ПБ Новинар: Страшно е да си помисля, че ще бъда екстрадиран невинен в затвора в Гърция/ВИДЕО-ИНТЕРВЮ/

Обвиненият в трафик на бежанци в Гърция Тошко Тодоров -Машора от карловското село Столетово, даде първото си интервю, след като Пловдивският съд го пусна под домашен арест. 64-годишният измъчен мъж, към съдбата на който всички са съпричастни, проговори пред ПБ Новинар за заплетения казус.

Машора разказа, че преди три години трима роми от Плевен му звъннали по телефона, защото пуснал обява за продажба на два кемпера. Със съпругата си Диана били на море, но се прибрали по спешност, тъй като ромите настоявали веднага да видят возилата. Направило му тогава впечатление, че мъжете не се интересували от обзавеждането на кемпера, казали, че ще го правят супер луксозен, за да го закарат на шефа си-италианец. Дали му на ръка 5 хиляди лева, не е пазарили. Попитал ги защо купуват стар кемпер, след като имат пари за нов, но те замълчали. Според него името в договора за покупко-продажба-на Цветомир Иванчев, на 41 години, от Плевен, било само формалност. Мъжът имал вид на бедняк, на когото вероятно са платили, за да прехвърлят возилото на негово име, разказва Машора. Още докато били при нотариуса в Карлово, за да прехвърлят кемпера, единият от мъжете го запалил и тръгнал, защото много бързал. Продажбата станала през 2019 година.

От там нататък Тошко Тодоров не е и подозирал какъв ад ще го връхлети. Арестували го за 24 часа преди десетина дни първо полицаи от Карлово, казали му само, че има европейска заповед за арест, после преспал 72 часа в пловдивския арест и оттам в затвора. Едва на първата мярка за неотклонение разбрал, че е обвинен в трафик на бежанци и се ужасил. Единият от тримата роми, които са купили кемпера, е бил арестуван в южната ни съседка, разбрал нашият събеседник. Той е казал при разпитите, че негов шеф е бил Машора, че той е взел парите за бежанците-28 на брой от Иран, Ирак и Бангладеш-по 3 хиляди долара на човек, че той му е казвал от къде да ги вземе и къде да ги закара.

„Аз изобщо в този период не съм излизал от България. Престъплението е извършено месец-два след като съм им продал кемпера. Изпитвам повече от ужас от това, че може да ме екстрадират в Гърция. Да лежа в затворите без вина виновен“, казва измъченият мъж.

Делото за екстрадация беше отложено от съда в Пловдив за 28 ноември. Адвокатът на обвиняемия Гънчо Гънчев изпраща до Гърция справка от Гранична полиция, чака се тя да излезе всеки момент, че клиентът му не е напускал границите на страната, служебна бележка от работодателя в Карлово, че в сочения период на престъплението мъжът е бил на работа, както и договора за покупко-продажба на кемпера през 2019 година, изповядан при нотариус.

Въпреки това има огромна опасност нашият съд да реши, че ще изпълни европейската заповед за арест на съседите. Нашите магистрати обясняват, че те не гледат виновността или невинността на Машора. Казусът би трябвало да се реши в Гърция. Делото там е насрочено чак за 2023 година, но гръцките власти искат екстрадация сега.

Протестите, организирани от дъщерята на Машора-Стефани, ще продължат и на 28 октомври, когато е делото за екстрадацията, всички се молят съдът да откаже екстрадацията на Тошко Тодоров в Гърция или от там да свалят обвинението.

„Трябва да се промени законът, който касае частта с покупко-продажбата на автомобили. Аз бях спокоен, че колата е дерегистрирана в КАТ, защото проверих това, а се оказа, че малкият и големият талон в кемпера са били още мое име. Карали са с фалшиви номера, истинските били скрити в кемпера. Не може по затворите в Гърция да има толкова невинни хора, с подобни на моя казус, моля да се направи нещо във връзка с тези проблеми“, призова мъжът.

Свързани статии