Мария Мустакова пред ПБ Новинар: МИГ Хисаря ще кандидатства за още 800 хиляди лева по Програмата за „Развитие на селските райони“/ВИДЕО/

МИГ Хисаря предстои да сключи 10 договора по „Наука образование и интелигентен растеж“ – с община Хисаря, детски градини и училища на територията на общината. Това съобщи в студиото на ПБ Новинар председателят ан МИГ Хисаря Мария Мускакова.

„По мярката бяха подадени 10 проекта – оценката приключи и те ще бъдат финансирани. Договорите са изцяло насочени към децата и учениците. Общата стойност на тези 10 проекта е 850 хил.лв. “ каза Мустакова.
Проектите ще дадат шанс на децата да развият своите таланти в дейности като приложни изкуства, спорт – връщане в училищата спортното плуване. Те са насочени и към деца от уязвимите групи. Проектите са със срок от две години.

„ В момента водим разговор с управляващия орган, дали можем да открием още един прием, защото реално остана още един проект с неусвоени средства от 100 хил.лв „, уточни Мустакова.

Предстои да се отворят още 2 програми по „Оперативна програма иновации и конкурентноспособност“.
МИГ е спечелил също така проект, които е съвместно с партньори от Румъния – МИГ Текучи. Стойността е близо 200 хил.лв .Основната дейност е да се популяризира община Хисаря – археологически забележителности, местен бизнес, места за настаняване, места за отдих. Проекта е регистриран в Европейската комисия, стартирано е изпълнение. С това се цели да се даде възможности на местния бизнес, на децата, на всички населени места да бъдат популяризирани и да се даде възможност за развитие. МИГ Хисаря има сключени над 50 договора.

Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони е договорил с Европейската комисия допълнителни средства за местни инициативни групи. МИГ Хисаря ще кандидатства за допълнителни средства за около 800 хил.лева. Те ще бъдат от Програмата за развитие на селските райони.
За да бъдат разпределени тези средства ще се направи анализ, анкетно проучване и по- най-добрия начин ще бъдат усвоени средствата.

„ МИГ Хисар взе решение да финансира проекти, които бяха в резерв. Това са: Проект за подмяна на дограмата в училището в квартал Момина баня; проект е изграждане на спортна площадка в СУ „Христо Смирненски“ и проект за облагородяване на дворното пространство на детската градина в квартал Момина баня, уточни Мустакова за новите проекти, които предстоят да бъдат реализирани.

Още за това какво се случва в МИГ Хисаря,вижте във видео-интервюто на ПБ Новинар.

Свързани статии