Красотата, младостта и традициите шестваха на лавандуловия празник в Карлово/ВИДЕО/

Празникът на лавандулата, който се проведе днес, бе кулминация на Седмия фестивал на етерично-маслените култури – Карлово 2021.
Денят започна с ритуал „Жънене на лавандула” в масива на Николай Калеев. Той отглежда 70 декара от ароматната билка.Пред камерата на ПБ Новинар Калеев разказа за трудоемката си работа, за проблемите в бранша и за лековитите свойства на лавандулата.

На лилавия масив гостите бяха посрещани с хляб и сол – по стар български обичай, а под кукерски звън, гайдарски мелодии и традиционните жътварски песни на самодейките от квартал Сушица и селата Горни Домлян и Каравелово, жътварки изпълниха ритуала.

Феята на лавандулата Мария Чолакова пожела на всички да бъдат здрави и да живеят в хармония със себе си, а щастието и късметът да са техни неизменни спътници.

Празникът се пренесе в сърцето на Етнографски комплекс „Старинно Карлово“ – Бухаловия хан. Десетки български и чуждестранни туристи, приветствани от Царица на розата 2021 – Елена Данова и Феята на лавандулата Мария Чолакова, минаха под Еньовия венец за здраве през цялата година.

Изпълненията на женските фолклорни групи от Карлово, Баня и квартал Сушица предизвикаха нескрито възхищение и аплодисменти, а магическият танц на самодивите плени десетките, дошли на събитието. Сред присъстващите бяха заместник-кметът Антон Минев секретарят на общината Стефан Стефанов.

След демонстрационния процес на лавандуловарене, всички имаха възможност да дегустират продукти от билката на късмета, успеха и щастието. Демонстрация на лавандуловарене и действаща гайтанджийска работилница бяха организирани и в Историческия музей в града.

Денят на лавандулата продължи с шествие до площад „Васил Левски”, на който танцови състави от населените места от общината завихриха фолклорното надиграване „С хоро на лавандула“.

На площад „20-ти юли“ – горно ниво, работеха арт ателиета по народни и латино танци, балет, китара, занаяти. Фирми представиха на специални щандове произвеждани от тях козметични лавандулови продукти.

Фестивалът на етерично-маслените култури, организиран от община Карлово, завършва с концерт-спектакъл „Прегръдки“ с участието на Петя Буюклиева, маестро Васил Делиев – аранжимент и пиано, струнен квартет „Дестини“ и Тони Георгиев – китара, от 20:00 часа на централния площад „20-ти юли“ /горно ниво/.

ПБ Новинар е медиен партньор на събитието!

Свързани статии