Кметът на Карлово: Клисура свети като слънце в новата история на България!

„Клисура свети като слънце в новата история на България! Днес ние сме тук, за да сведем глави пред паметта на загиналите, да помечтаем за силна и свободна България – България, каквато я искат и Апостола, и Раковски, и десетките, загинали за нашата свобода. Тук сме, за да покажем, че сме единни и можем да се борим с трудностите! Тук сме и, за да кажем – както нашите предци, че България ще я има и трябва да я има!“ С тези думи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов откри на 30 април тържествения митинг по повод 145 години от избухване на Априлското въстание в Клисура. Кметът припомни, че повече от 400 човека дават живота си за свободата на България, а Клисура е първа в трескавата подготовка за въстанието. „Клисура въстава на 20 април и е свободна шест дни… Ордите на Тосун бей я нападат и опожаряват, но тя не губи своя дух!“, каза още д-р Кабаиванов.
Отбелязването на 145 години Априлска епопея започна с фолклорен концерт на танцов ансамбъл „Розова долина“ към Народно читалище „Васил Левски – 1861 г.“ – Карлово.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната, прие почетния строй на подразделения от 61-ва Стрямска механизирана бригада, след което произнесе тържественото слово.

С едноминутно мълчание и падане на колене всички присъстващи на площад „20 април 1876г.“ почетоха паметта на геройски загиналите за свободата на България, а пред монумента на Априлци бяха положени венци от името на държавни и обществени институции.

Свързани статии