Калояново връща учениците в клас без тестване, 9 общини – в ротация

От понеделник всички ученици в Калояново се връщат присъствено в класните стаи без тестване, след като заболеваемостта там падна под 250 на 100 000. В училищата в общината се обучават ученици от 1. до 10. клас.

Това е втората община в Пловдивска област, която възстановява изцяло нормалните учебни занятия, след като от 25 ноември в клас са и всички ученици от Кричим.

Отново от понеделник идната седмица започва ротация в Асеновград, Стамболийски и община „Марица“, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова. Там заболеваемостта вече е в зоната между 250 и 500 на 100 000. Присъствено и онлайн ще се въртят паралелките от прогимназия и гимназия, а начален етап учи в клас при условие за двукратно тестване за ковид.

По този начин в момента е организиран учебният процес и в общините Карлово, Куклен, Перущица, Първомай, Съединене и Хисаря.
Така към момента в зоната с над 750 заболели от ковид на 100 000 на двуседмична база остават 7 от общо 18-те общини в Пловдивска област. По данни на РЗИ най-висока е заболеваемостта в Лъки – над 800 на 100 000.

В същото време Пловдив вече приближава границата, която би позволила да се премине към ротация на класовете от 5. до 12. Към момента заболеваемостта е 522 на 100 000.

Докато падне до 500, в училище присъствено под тепетата ще могат да останат само класовете от начален етап, за които има съгласие на 50% от родителите за двукратно тестване на децата всяка седмица.

За по-големите ученици от понеделник е позволено връщане само в частните училища, ако директорите или родителите поемат разноските за тестването. Останалите също могат да върнат и паралелки от 5. до 12. клас, но само при условие, че половината деца имат зелен сертификат – ваксинирани са, преболедували или са минали тест за антитела и те са над нормата.

От началото на тези седмица в Пловдивска област са направени общо над 26 000 теста на ученици от начален етап, каза Антоанета Кръстанова. От тях положителни са само 5.

Вече са пристигнали и разпределени количествата за следващите тествания в учебните заведения от областта. По данни на МОН доставките в цялата страна ще са достатъчни до 3 декември. В Пловдивско може би ще има и за още едно тестване след тази дата, каза Антоанета Кръстанова. /Вестник Марица

Свързани статии