Изграждат снегозащитно съоръжение на Троян-Кърнаре, проходът ще е целогодишно отворен

Кметовете на общините Карлово и Троян – д-р Емил Кабаиванов и Донка Михайлова се срещнаха с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. От срещата стана ясно, че предстои изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение в прохода Троян – Кърнаре по билото на Стара планина. Той ще бъде включен в програмата за проектиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година. Целта е осигуряване на целогодишна проходимост на републиканския път през най-високия планински проход в страната.

При подготовката на проекта ще бъдат разгледани възможните варианти за изграждане на подобно съоръжение – огради срещу снегонавяванията, заради които проходът се затваря за движение през зимния сезон, полутунел или тунел. Ще бъде проучена и възможността за финансиране на изпълнението на проекта с европейски средства през новия програмен период.

Подобен проект ще осигури нова, добра свързаност в този централен за страната район,както и добра връзка за гражданите на двете общини Карлово и Троян.

В разговора участваха също заместник-министър Валентин Граматиков и и.д. председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ивайло Денчев.

 

 

 

Свързани статии