Инж. Пенка Ганева пред ПБ Новинар: Има начин да се запази архитектурата и визията на античния Хисар/ВИДЕО/

В интервю на ПБ Новинар с кмета на община Хисаря инж. Пенка Ганева разговаряме за консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи по проект „Античният град „Диоклецианопол – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в Римската империя“, безводието в Кръстевич, новият обучителен метод Монтесори, ковид мерките и туристическия сезон.

Инж. Генева поясни, че има изготвен идеен проект по предварително задание и фирмата, която е спечелила процедурата да прави ремонта, реконструкцията и реставрацията на Античният град, е длъжна да се води от заданието. „Има постъпили сигнали и предложения от граждани на емейлите и страницата на общината при общественото обсъждане, които ще бъдат разгледани от комисия по моя заповед. Има алтернатива нещата да бъдат направени да се запази архитектурата и визията, защото това е емблемата на града. Това обсъждане се направи, защото сме на ниво идеен проект, ще се взема в предвид мнението на хората и проекта да бъде преработен, там, където заданието позволява.

„Туристическият сезон не беше много добър, пандемията си каза своето. Става задължително за хората да си правят писиар тест при влизането в хотелите.“, каза още инж. Ганева.
„Сондажният кладенец, от който искаме да докараме вода, за да захраним Кръстевич е строен 1984 г., при пробите все още има нитрати, необходимо е пречиствателно съоръжение. Общината има проект, който трябва да бъде съгласуван ВиК , пътища, пожарна и изработен доклад за съответствие, за да се издаде строително решение. Няма отворена програма, няма осигурено финансиране, за това се опитваме се да получим целеви средства, за да бъде реализиран проектът“, заяви кметът на Хисаря Ганева.

Инж. Ганева каза още, че е създадена организация във всички училища за посрещане на учениците за новата учебна година. В общината за първа година в ДГ „Мечо Пух“ в една от групите е въведен метод Монтесори, по които ще се обучават децата.
Този метод учи децата сами да се обслужват и проявяват интерес към това, което на тях им харесва, и сами да взимат решения. Ще има обучения и за родители един път в седмицата.

Кметът на община Хисаря инж. Ганева пожела успешна нова учебна година на всички ученици от общината, да са здрави и любознателни.

Вижте още във видеото на ПБ Новинар……..

Свързани статии