Ексклузивно в Новинар: Бранимир Ботев за кризата, неуспешните правителства и новите избори/ВИДЕО/

В интервю на ПБ Новинар с президента на Европейската лига за икономическо сътрудничество на Балканите и на България и изпълнителен директор на европейския институт за стратегия и анализи Бранимир Ботев откровено разговаряхме за това пред какви дилеми е изправена България и Европа, за задаващата се икономическа криза, инфлация и проблемите за икономиката, новите парламентарни избори и проблемите във ВМЗ Сопот .

„България е функция на процесите, които стават в световен мащаб и в частност в Европа. Светът вече се занимава с очакванията за икономически мерки и последствия от кризата, която се задава. В известен смисъл тези политиканствания и боричкания на политическата сцена в България, изглеждат дребнотеми и затормозяват съзнанието на българина. Хората са отегчени и отчаяни и им е неприятно да гледат по телевизията караници, лични обиди, които са недостойни за светиня като българския парламент“, каза Ботев.

Тоя заяви, че наближава икономическа криза, инфлация и поскъпване на храни, горива, енергоносителите. Очакванията на всички големи макроикономисти и финансисти са за много сериозен инфлационен натиск – най-големият в последните 20 години. Задава се инфлация, която е акумулирана няколко години подред, и която до този момент централните банки отлагаха.

ПБ Новинар припомня, че Бранимир Ботев беше заместник министър на туризма и специалист туризъм в три правителства. Той заяви, че глобалната криза е засегнала туризма сериозно в България. „Това не е само една индустрия, която привлича туристи, чрез туризма се реализират още 11 съпътстващи индустрии. Когато туризмът спада, се отразяват негативни ефекти върху тях. Проблемът може да се реши, но трябва държавата да разгледа приетия документ от МС – Правният мир на България от 2014 година и Национална стратегия за устойчиво развитие на България“.

„Премиерът Стефан Янев ме потърси за мнение и аз му изпратих анализ във връзка с икономиката и туристическия сектор, той реагира бързо и адекватно и влезе в проблемите. Но министър Балтова не ме е търсила до този момент“, каза още Ботев.

На въпроса на медията ни как вижда направеното до този момент от 46 НС, ще бъде ли съставен кабинет при предстоящото 47 НС и как вижда развитието на ВМЗ Сопот, Бранимир Ботев поясни, че никога не е членувал в някаква партия и не се разглежда като политик. Мнението му е, че България не се движи по нормалната политическа логика и това, което са направили политиците в двете поредни, безплодни Народни събрания, е било допълнително да отблъснат от себе си българските граждани. В следващият парламент трябва да се търси широка коалиция, смята Бранимир Ботев.

„Държавата трябва да има политика за военно – промишления комплекс по силата на която никакви слухове и интриги да не дестабилизират ситуацията във ВМЗ Сопот. Военният комплекс трябва да е част от Зелената сделка, огромна сума пари ще бъдат разпределена в следващият програмен период до 2027 година в Европейския съюз. Това са парите за технологично развитие и технологичен трансфер, технологични иновации“, поясни президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество на Балканите и на България .

„ВМЗ трябва да се ориентира към стратегически партньори с които да се кооперира, да кандидатства по проекти. Така ще бъде изведен до трайни пазари и осигури достъп до базисни технологии. ВМЗ е стратегическо предприятие и не трябва да бъде раздържавяван и приватизиран, има много възможности да работи като държавно предприятие на пазарен принцип със сериозен финансов гръб, с участие на европейската програма за отбранителната промишленост и сериозен партньор, който може да го изведе в друга орбита“, допълни още Ботев.
Вижте още във видеото …

Свързани статии