Доц. д-р Пламен Славов награди с прeстижни отличия директори на музеи в Карловско

На официална церемония в Националния военноисторически музей днес най-добрите музейни специалисти от цялата страна получиха престижните награди „Златен век” на Министерството на културата. Лауреатите бяха удостоени с отличията през 2020 г., но тържественото събитие по тяхното обявяване бе отложено поради пандемията от Ковид-19. Престижните призове връчи зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов.

Наградата „Наследство” беше връчена на Сдружение „Български музеи” в категория „Музей на годината за 2020 г.”. Неин носител е Националният военноисторически музей.

Годишното общо събрание на Сдружение „Български музеи” бе прекрасен повод Министерството на културата да изрази по достоен начин уважението и признателността за възрожденския дух и всеотдайността на музейните ни специалисти. Без техните усилия мисията по съхраняването и популяризирането на богатото ни културно наследство не би могла да бъде успешна.

Ето и носителите на „Златен век” за принос в развитието на българската култура по  категории:

Почетен знак „Златен век“ – звезда

–          Дора Чаушева

за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Дора Чаушева е директор на Национален музей  „Васил Левски“ Карлово.

Почетен знак „Цар Симеон Велики“ – златен

–          Ася Николова

за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Aся Николова e директор на Националният музей “Христо Ботев“ в Калофер

Почетен знак „Цар Симеон Велики“ – сребърен

–          Стоян Иванов – директор на  Исторически музей град Клисура

–          Юлия Нинова

–          Христина Манова

–          Грозделина Георгиева

–          Венцеслав Петков

за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност

 

 

 

Свързани статии