Днес празник има карловското село Климент

Честит празник, скъпи жители на село Климент!

От сърце ви поздравявам по случай патронния празник на селото и ви пожелавам да бъдете здрави, щастливи и благословени ! Нека има само любов в сърцата ни, хармония в душите ни, успехи в делата ни и повече човешко разбирателство, това написа в социалните мрежи кметътна селото Мано Манов.

Бъдете позитивни, вярващи, креативни и вдъхновени. Нека продължаваме да доказваме, че можем да бъдем единни, истински и човечни, искрено да вярваме в едно по-светло бъдеще за нашето родно село и да го превръщаме в още по-добро и прекрасно място за живеене.

Климент е нашият роден край, нашият дом, нашите спомени, нашият живот и като хора, които любят, тачат и милеят за родното, сме длъжни да вървим стъпка по стъпка напред и с постоянство и любов да градим и претворяваме нашето бъдеще, пише още Кметът.

Днес православната църква почита паметта на св. Климент Охридски – един от най-значимите български средновековни писатели. Той е основател на Охридската книжовна школа и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.
Св. Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват и от 15 до 50 негови съчинения.
Св. Климент Охридски е и един от Светите Седмочисленици.
На този ден отбелязваме и празника на Софийския университет, чийто патрон е свети Климент Охридски.

Честит празник на всички жители на село Климент и от екипа на ПБ Новинар!

Свързани статии