Дъщерята на Пенка Стоянова: Това признание е за България и българския баскетбол

Легендата на Марица (Пловдив) и дългогодишен капитан на женския национален отбор по баскетбол Пенка Стоянова бе приета посмъртно в “Залата на славата” на ФИБА. Това се случи на специална церемония в швейцарския град Миес, като Стоянова се превърна във втората българка, която попада в пантеона на величието след Ваня Войнова.

Ето какво сподели дъщерята на Пенка Стоянова – Теодора Бонева, по време на приемането на майка й.

“Искам да ви благодаря за това невероятно признание, което си заслужи майка ми. Огромна чест е, тя попадна в “Залата на славата”. Тази награда не е само за нея и нашето семейство, а за цяла България и баскетбола в страната. Майка ми бе уникален човек, спортист, приятел, треньор и човек. Тя отдаде живота си на любимата игра и до самия край бе отдадена на баскетбола. Тя сбъдна мечтата, за която писа в автобиографията си „Царицата на баскетбола” – да стане велик играч, да е част от националния отбор и да прославя родината си.

Ако майка ми бе тук днес, щеше да каже, че въпреки промените през годините, едно нещо никога не се е променило – топката винаги трябва да премине през мрежичката. Тя казваше, че баскетболът е отборна и динамична игра, и че трябва да дадеш цялото си сърце и да се справиш първо със себе си, преди да го направиш със съперника. Благодаря на нейните треньори и съотборници, без които нямаше да постигне тези успехи. В баскетбола трябва да бъдеш себе си, защото не можеш да бъдеш никой друг”, заяви Бонева./Sportal.bg

Свързани статии