Браво: Правят общинска гора в Хисаря, учат децата на грижа и отговорност

ОбС Хисаря гласувахме за проект „Хисаря се грижи за поколенията“. Реализирането на този изключително иновативен и важен за града и общината проект ще допринесе за доброто възпитание на нашите деца, които ще имат свои зелени кътове за отдих, игра, спорт, грижа и отговорност. Това съобщи за ПБ Новинар председателят на местния парламент инж. Найден Павлов.

Основната цел е създаване на нов масив ОБЩИНСКА ГОРА, която ще се простира на 100 декара площ..

Предпоставките за това: В национален план изключително наболял е проблемът с неспирното изсичане на гори и системно нарушаване на екологичното равновесие. Подобен проблем „чука на вратата“ на община Хисаря. Преди няколко години Хисаря бе удостоен с приза – „Най-зелен град на България“, което е закономерно, но наше задължение, на всички граждани, е да бъдем активни, усърдни и насърчаващи екологосъобразното развитие.

Новата зелена придобивка ще бъде обособена в местността „Струпана чешма“, която се намира в непосредствена близост до града на изхода за Карлово.

Направихме консултация с лесовъди и еколог, според които е най-добре новата общинска гора да бъде залесена с черна или бяла топола, летен дъб, бряст, черна или бяла елша, полски ясен.

Акцията по създаването на новата общинска гора ще бъде изцяло доброволческа, като от местната власт ще осигурим посадъчен материал чрез събиране на дарения, а засаждането на фиданките ще бъде осъществено от служители на Общинската администрация, ученици от Хисаря, корпоративни групи и разбира се населението на града, което с удоволствие каним да се включи, защото искаме да реализираме заедно това добро за нашите деца, обясни инж. Найден Павлов.

За новонасадените дървета – неколкократно поливане годишно на фиданките, ще се грижат граждани, местният бизнес, ОП „ЧОСР“.

Подкрепа за реализирането на този проект безусловно са дали Ирина Колева – директор ОУ „Васил Левски“ гр. Хисаря, Асен Сурчев – директор СУ „Христо Смирненски“ гр. Хисаря, Иван Чавов – директор на ОУ„Климент Охридски“ гр. Хисаря, множество служители от Общинска администрация Хисаря, управителите на различни местни фирми, жители на град Хисаря.

От ОбС сме горди, че взехме решение да предадем на децата си много важен урок – да бъдат създатели. Така ще възпитаваме подрастващите в любов и грижа към природата, ще изградим общност и задружност у малки и големи, ще сплотим колективите на Общинската администрация и местния бизнес, ще дадем добрия пример, коментира председателят на местния парламент, каза Павлов.

В последствие ще бъдат залесени и други населени места в общината, а местната власт ще ангажира инвеститори при издадено разрешение за строеж да засадят поне едно дърво.

Инициаторите на проекта имат и друга чудесна идея. В близост до общинската гора да бъде изградена малка овощна градина с плодни дръвчета – череша, праскова и кайсия. Ще има няколко беседки за отдих и Класна стая на открито. Най-малките ученици пък ще имат отговорната задача да залесяват с храсти и цветя терена.

Когато си жаден е прекалено късно да копаеш кладенец.
Ние разбираме мъдростта на тази поговорка, затова нека действаме!

Пред медията ни инж. Найден Павлов декларира своята готовност и желание да участва активно и пряко в организацията и всички кампании в посока създаване на проекта „Хисаря се грижи за поколенията“.

Свързани статии