Изграждат Ендуро писта в Хисарско, развиват спорта и привличат туристи/ВИДЕО/

Вярвам, че на предстоящата сесия ще положим основите на едно толкова желано и необходимо за огромна част от младите хора в община Хисаря спортно съоръжение. На сесията във вторник правим първи крачки в посока създаване нова Ендуро писта. Това коментира пред камерата на ПБ Новинар председателят на ОбС Хисаря инж. Найден Павлов.

Екипът ни се срещна с него, с кметът на Старосел Матея Гудев и с тазгодишния шампион на България в дисциплината „Екс Ендуро“ (X-ENDURO), клас „Стандарт“,Атанас Димитров от Старосел, както и с младежи мотористи на местността „Свети Атанас“ край селото, където е идеята да бъде изградена Ендуро пистата.

Теренът се състои от скалисти почви и е напълно подходящ за това спортно съоръжение.

Инж. Павлов обясни, че вече се е срещнал с Ангел Траков – председател на Управителен Съвет на Българска Федерация по Мотоциклетизъм (БФМ), Джанмарко Сантучи – член на УС на БФМ, който отговаря за дисциплината „Мотокрос“. И двамата, в лицето на БФМ, са изказали категорична и безусловна подкрепа за създаването на съоръжение за Ендуро. Джанмарко Сантучи се е ангажирал да доведе в Старосел един от най-добрите италиански проектанти на подобни съоръжения.

Тази нова придобивка ще доведе нов поток от туристи – интересът към състезанията е много голям, зрителите почти винаги са над 1 000 души, които в основната си част са потенциални гости на хотелите. Ще бъде популяризирана община Хисаря, ще се развият всички бизнеси в сферата на услугите, ще има ново място за спорт на малки и големи. Община Хисаря има благодатно за моторните спортове географско положение.

Снегозадържането е само няколко дни, което създава условия за целогодишно експлоатиране на пистите, коментираха още нашите събеседници.

Кметът на Старосел Матея Гудев пък има идея и амбиция в близост до новата писта да бъде изграден красив зелен парк с кътове за отдих.

Ендуро състезанието съществено се различава от популярното Мотокрос такова. Развива се в два кръга, в различни дни. Единият кръг е ориентиране по GPS в пресечена местност (горски пътища), като дневният маршрут е с дължина 70 – 80 километра. В следващия ден се провежда състезание на затворено трасе (писта), което е изключително атрактивно и носещо много емоции на зрителите.

Вижте…

Свързани статии