37 години от подвига на Христо Проданов: Поклон пред алпиниста, останал завинаги на Върха!

На 20 април 1984 година алпинистът Христо Проданов изкачва Еверест. Общата дължина на маршрута по Западния гребен, от базовия лагер до върха, е 944 метра. Маршрутът е наречен „Жестокият път“.

Карловецът е първият човек в света, който изкачва Еверест /8848 метра/ по западния гребен, без да ползва кислороден апарат. Христо Проданов е и първият, стигнал Първенеца на света през месец април, когато условията са изключително тежки.

В онзи паметен за България ден, в 18:15 часа екипът в базовия лагер чува гласа на Проданов по радиостанцията: „Аз съм на върха, на върха съм – Христо!“. Той остава там 33 минути. В 18:48 ч. съобщава, че започва слизане. В 21:10 ч. Христо предава: „Стъмни се вече, става много опасно, не искам да рискувам и ще търся място да нощувам.“.

Последното обаждане от алпиниста е в 19:45 ч. на 21 април 1984 година. Звучи много зле, трудно се разбират думите му. Ясно е, че е в тежко състояние след прекараната на открито нощ, без кислород, при температура минус 42 градуса, на приблизителна височина 8600-8700 метра.

Карловецът остава „…завинаги горе, при своя връх, слят с мечтата си“, както по-късно споделя алпинистът и негов приятел Людмил Янков.Днес повече от всякога сме длъжни да помним подвига на Христо Проданов, да се учим от волята, устрема и силата на неговия дух, да устояваме принципите и позициите си!

Поклон пред алпиниста, останал завинаги на Върха!

Д-Р ЕМИЛ КАБАИВАНОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА КАРЛОВО

Свързани статии