173 години безсмъртие: Поклон пред Христо Ботев в родния му Калофер/ВИДЕО/

173 години от рождението на гениалния поет и революционер Христо Ботев бяха отбелязани на 6 януари в Калофер.

С военна церемония и почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада, в двора на Национален музей „Христо Ботев“ бяха положени цветя пред бюст-паметниците на революционера и майката Иванка Ботева.

Да почетат големия българин, в подножието на неговия паметник застанаха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, кметът на Калофер Румен Стоянов, народни представители Данка Люртова, Веска Ненчева и Манол Генов, председателят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, общественици.

Румен Стоянов говори в словото си за великото дело на поета – революционер.

Общинският градоначалник д-р Емил Кабаиванов каза: „…Ако за националната революция Левски е идеолог и организатор, заедно с Раковски, то Ботев е духът и гигантската емоция! Но и Ботев, и Левски са преди всичко саможертвеници, които полагат живота си за свободата на България… Освен политически деец, Ботев е войвода и като войвода той завършва героически своя кратък живот.“, каза в обръщението си към присъстващите д-р Емил Кабаиванов и цитира Ботев с неговото последно писмо от кораба „Радецки“: „Нашата девиза е юначество и великодушие. Работете, братя, работете! /…/ Сега е време да покажем своите способности и своя патриотизъм. /…/ Аз съм весел и моята радост няма граници, когато си наумя, че моята молитва се сбъдва.“.

Гирлянд на славата от признателния български народ, венци от държавни институции и много цветя бяха положени пред паметника на революционера.

Свързани статии