157 години от главяването на Левски честваха във Войнягово/СНИМКИ/

На вчерашния ден Гергьовден карловското село Войнягово чества църковният християнски празник Гергьовден и 157 години от главяването на Васил Левски за учител в селото. Апостола на свободата става даскал в селото през 1864 година навръх Гергьовден. Две години той учителства във Войнягово, като е бил изключително обичан и тачен от учениците си и от местните хора.

Когато Дякона поема по революционния път и войняговци научават скръбната вест, че той е обесен в София, църковната камбана бие една седмица без да спира. Тогава жени и моми забраждат черни кърпи от мъка и жал по най-свидния син на България. Тези черни забрадки и до днес са типични във фолклорния живот на селото, припомни кметът на Войнягово Тодор Танковски.

Вчера сутринта беше отслужена празнична литургия и водосвет в църквата „Свети Димитър“,. След това пред училището-музей, където Левски е преподавал на учениците си, с възпоменателно честване бе почетена паметта на Апостола. В програмата взеха участие самодейците от НЧ „Васил Левски“ село Войнягово. Те изпълниха песни, характерни за Гергьовден, както и песни, посветени на престоя на Дякона във Войнягово, които той е обичал както да слуша, така и да пее на седенките.

Събитието уважиха народните представители Данка Люртова и Веска Ненчева, заместник-кметът на община Карлово Антон Минев, общински съветници, граждани и гости на селото.

Следобед имаше празнична програма за Гергьовден в центъра на селото. За доброто настроение и кръшните хора се погрижи оркестър „Млади тракийци“.

Свързани статии