Знаменитата карловка Анка Ламбрева пътува от Нова Зеландия на кораба Ниагара

Днес се навършват 125 години от рождението на карловката Анка Ламбрева. По този повод публикуваме статия, посветена на живота и д9елото на Ламбрева на проф. Лолита Николова.

Знаменитата карловката Анка Ламбрева (22.02.1895 – 18.02.1976) е име, с което днес се свързва изгряването на нова дисциплина в българската наука – културната антропология. Макар и по професия милосърдна сестра, тя е по дело талантлива и посветена на антропологията изследователка – дисциплина, която у нас започва да се развива едва след 1989. Нейната книга за маорите от Нова Зеландия, издадена през 1939, е оригинално проучване въз основа на лични наблюдения и продължителен живот с местното население. Но тъй като културната антропология е неразвита научна дисциплина у нас, тя остава в сянка.

Господстващите етнографки автори с ограничен или политизиран интерес главно към славянската култура не отделят на Анка Ламбрева заслуженото място, която и до днес остава за публиката главно авантюристката Анка, околосветска пътешественичка. Дори ролята й като българска изследователка в Нова Зеландия се подценява, тъй като тя не само запознава далечния свят с България като първата българка там, а представя професионален антропологичен поглед върху България в статии и лекции. Не без гордост, карловци могат да твърдят, че благодарение на Анка Ламбрева, Карлово и карловци имат антропологична книга за тях, която съчетава и елементи на история, мемоари и етнография.

Интересът на културните антрополози към изследователката Анка Ламбрева едва през последните години приема характер на сериозно научно отношение с определяне на точното място на Анка Ламбрева в българската култура. Затова от съществено значение са новооткритите документи за знаменитата карловка, които дават ценна информация за отпътуването й от Нова Зеландия през 1930.

Както е известно, първото по-трайно далечно пътуване на Анка Ламбрева е в края на 1920те години в Нова Зеландия. В литературата се разпространява твърдение, че през 1930, връщайки се в България, Анка Ламбрева посещава островите Тасмания, Таити, Фиджи и Самоа, откъдето тръгнала за Канада. Изключително важни нови документи бяха открити в най-големия световен дигитален архив за семейна история – ancestry.com, които дават възможност научно да се възстанови този важен момент от живота на карловката. Установява се, че Анка Ламбрева тръгва от Окланд, Нова Зеландия на 8 април и пристига във Ванкувър на 25 април 1930 на големия кораб Ниагара.

Тя се връща като турист. Първоначално смущаващ е факта, че за родно място е посочена София. Тази грешка, обаче, се обяснява с характера на българските паспорти, в които няма по това време място на раждане, а само място на издаването им. По подобен начин и известният българин Дан Колов също в някои имиграционни документи е с родно място София. Интересно е обаче, че възрастта на Анка Ламбрева също е погрешно посочена – 37 години, което определя годината й на раждане 1893. Обикновено в пътническите листове възрастта е точна, тъй като се вземат данни от паспорта.

Новите документи показват и къде е живяла Ана Ламбрева в островна Нова Зеландия – Езерото Манопури в южните части на страната. Нейната професия е определена като домашни задължения. Крайната цел на пътуването й е Англия. Най-близък в Нова Зеландия, чийто адрес е посочен в канадския пътнически лист на пристигането, е г-н А. Мурел. Тя е допусната в Канада като пътник, който няма намерение да остава в страната.

Големият кораб Ниагара се сравнява с Титаник, което е нова доказателство за изяществото на Анка Ламбрева да бъде винаги според най-високите стандарти като цел или щастлива случайност.

Променяне на перспективата, от която да се анализира Анка Ламбрева, засилва и интереса към увеличаване на документите за нейния личен живот и дейност. Някои от тях разбиват дебели митологични пластове от това, което се повтаря за нея и поставят нови проблемни ситуации, както и увеличават ценността й като една от най-забележителните карловки и българки в новата ни история.

Проф. д-р и. д-р о. Лолита Николова
Академия Карлово

Свързани статии