Започва най-мащабното учение на Сухопътните войски „Балканска стена – 2020“

Тактическо учение на 61-ва механизирана бригада „Балканска стена – 2020” ще се проведе от 19 до 30 октомври на учебен полигон „Корен“ под общото ръководство на Командването на Сухопътните войски. В него ще участват близо 3 000 военнослужещи, до 200 единици бронетанкова и до 550 единици автомобилна техника. Учение в такъв мащаб не е провеждано от почти 20 години. Темата на учението е „Участие на 61-ва механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент”.

В учението ще се включат щабът и формирования от състава на 61-ва механизирана бригада, танкова рота от състава на Центъра за подготовка на специалисти, реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк, рота от 55-ти инженерен полк, огнеметно-димов взвод и отделение за санитарна обработка от 59-ти батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология (ЯХБЗ и Е), отделение за санитарна обработка от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е, модул CIMIC от 78-ми батальон за осигуряване, механизирани роти от 2-ра механизирана бригада, алпийска рота от 101-ви алпийски полк, логистичен модул от състава на 110-ти логистичен полк, формирования от служба „Военна полиция“, екипи ВМА – София, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка и медицинска евакуация от състава на Военновъздушните сили.

Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер, провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, директор на учението е началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.

Тактическото учение „Балканска стена – 2020“ ще се проведе по условен сценарий. С изпълнението на поставените в него задачи Командването на Сухопътните войски ще провери готовността на щаба и формированията на 61-ва механизирана бригада за провеждане на маньовър със сили и средства, изпълнение на бойни стрелби, заемане на отбранителни райони и рубежи, поразяване на цели с огън и други въпроси, свързани с подготовката на бригадата.

Комисия от Командването на Сухопътните войски провери на 6 и 7 октомври готовността на щаба и формированията на 61-ва бригада и връчи на командира на бригадата бригаден генерал Деян Дешков допуск за участие на бригадата в учението.

Уважаеми колеги,

За участие в учението от 15 до 25 октомври 2020 г. военнослужещи и техника от Сухопътните войски ще се придвижват по пътната и железопътната инфраструктура на страната до учебен полигон „Корен”. Органите на Военна полиция ще осигуряват съпровождането на военните колони.

Предвижда се на 27 октомври 2020 г. на учебен полигон „Корен“ участниците в учението да демонстрират своите способности. Постоянно акредитираните журналисти, които желаят да отразят събитието, трябва да заявят участието си до 16.00 ч. на 21 октомври 2020 г. на следните телефони: 02/92 23018 или 02/92 23020, както и на e-mail: [email protected]

Журналистите, заявили присъствие, трябва да бъдат до 09.00 часа на 27 октомври на КПП на учебен полигон „Корен”.

За журналистите от София ще бъде организиран транспорт. Дата и място на тръгване – 05.30 ч. на 27 октомври 2020 г. пред бариерата на Административната сграда на Министерството на отбраната на бул. „Ген. Тотлебен” № 34 (срещу „Пирогов“).

Източник: www.mod.bg

Свързани статии