Започва да става сложно: Медици от Карлово и много ученици от областта са заразени с КОВИД

Към 14.10.2020г. на територията на Пловдивска област има 87 новодиагностицирани случаи на COVID-19. Регистрираните в Националната информационна система са общо 2242.

„Апелирам към всички граждани и институции за повече лична отговорност и спазване на мерките, които са най-леките в Европа. На всички е ясно, че ситуацията се усложнява. Днес на Медицинския съвет бе докладвано, че легла в отделенията за коронавирус се запълват. Да, можем да разкрием още, но пък ще поставим под риск пациентите, които се лекуват в другите отделения. Трябва всички да сме наясно, че подценяването на ситуацията крие риск за здравната система в областта”, коментира областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Тя уточни, че за последното денонощие приетите в болница са 6, като състоянието на всички е задоволително. Общият брой на хоспитализираните е 191, като от тях с потвърдена диагноза на К-19 са 142. На интензивно лечение са 2-ма. Свободните легла в болниците за лечение на коронавирус са 83, а за интензивно – 28.

По данни на РЗИ сред новодиагностицираните от последните 24 часа има 9 медицински лица:
– МБАЛ Карлово – двама лекари, 1 мед. сестра и 1 санитар от детско отделение
След извършеното епидемиологично проучване от здравната инспекция е в сила предписание за преустановяване на приема в детското отделение, стриктно спазване на противоепидемичния режим и карантиниране на положителния мед. персонал.
– УМБАЛ „Пловдив“- 1 лекар
– МБАЛ Асеновград- 1 лекар
– 1 лекар на административна длъжност
– 1 общопрактикуващ лекар
– 1 дентален лекар от Пловдив.

COVID-19 В ДЕТСКИ И УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ:
– ДГ“ 8-март„ Пловдив – положителен резултат при помощник възпитател от 14.10.2020. Връчено предписание на директора на ДГ, изследване на контактния персонал и карантиниране на две групи- деца и персонал.
– СУ“ Патриарх Евтимий“ Пловдив – учителка , преподаваща на 5-ти и 7-ми клас . Предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.
– ОУ“ Душо Хаджидеков“ Пловдив: – заболял ученик от карантинирания 7ж клас;
– ученик от 6г клас, диагностициран на 13.10.2020, последно посещение в училище-12.10.2020г. От 14.10.2020г. карантина на класа и преминаване към дистанционна форма на обучение.
– учител по рисуване, диагностициран на 13.10.2020.
Предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.
– Професионална гимназия по дървообработване Пловдив-заболял ученик от 8 а клас от 13.10.2020. От 14.10.2020г. карантина на класа и преминаване към дистанционна форма на обучение. Предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.
– ОУ “Христо Смирненски“ Раковски- заболял ученик от 4Г клас от 13.10.2020. Карантина на 22 деца от класа и 19 деца от занималня, класен ръководител и учител в занималня. Предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.
– ОУ „П.Славейков“ Белащица- заболял ученик от 1А клас от 13.10.2020. Карантина на 16 деца от класа , класен ръководител и учител в занималня. Предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.
ФУТБОЛЕН КЛУБ „МАРИЦА“ ПЛОВДИВ:
От проведено лабораторно изследване на 21 лица, установени са 6 положителни резултата. Футболистите са в добро състояние.

Всички случаи се проучват и се вземат съответните противоепидемични мерки.

Справка по общини: Пловдив – 1507, Карлово – 91, Кричим – 35, Хисаря – 26, Родопи – 112, Стамболийски – 39, Калояново – 16, Перущица – 33, Раковски – 26, Марица – 74, Асеновград – 137, Брезово – 5, Куклен – 21, Садово – 29, Първомай – 14, Съединение – 26, Сопот – 17, Лъки – 34.

Под карантина са 713 лица. На домашно лечение са 559 лица. Оздравелите за последното денонощие са 18.

Свързани статии