ВКС: Стефан Филчев е уволнен неправомерно като директор на музея в Сопот!

Стефан Филчев е бил уволнен неправомерно като директор на къщата–музей „Иван Вазов“ в Сопот. С това решение излезе Върховният касационен съд. Така висшите магистрати потвърждават решението на Районен съд Карлово и отхвърлят обжалването на къща-музей „Ивман Вазов“, като потвърждават, че кметът и заместник-кметът Деян Дойнов и Новаков Новаков са действали незаконно.

Припомняме, че миналия мандат дългогодишният кмет на Сопот Веселин Личев загуби изборите. Вероятно заради близостта си с Личев Стефан Филчев бе взет на мушка. За да бъде прокуден от музея, властимащите обявиха, че той не отговаря на условияата да заема поста. Тоест мотивът беше, че Филчев няма внеобходимия ценз задлъжността. Тогава бяха променени изискванията и според кмета Деян Дойнов трябваше директорът да има завършено висше образование по музеология, музейно дело или археология и история.

Пред медията ни Стефан Филчев коментира, че е удоволетворен от решението на съда и че е щастлив, че истината за гаврата с него е излязла на бял свят.

Припомняме, че когато през 2017 година тандемът Дойнов-Новаков уволни Филчев, местните се вдигнаха на протест в защита на тогавашния директор. Тогава и министърът на културата Боил Банов коментира, че според него уволнението на Стефан Филчев е нагласено, неправомерно и е неадекватен акт.

Пред медиите заместник-кметът Николай Новаков заяви, че ако Филчев е уволнен неправомерно, ще направи публично самоубийство.

Снимка: frognews.bg

Свързани статии