Вицепрезидентът в Калофер с благородна кауза

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети днес Калофер. Визитата си заместникът на държавния глава направи във връзка с благородна кауза. В Калофер е учреден Инициативен комитет за подпомагане къщата-музей на Христо Ботев в украинския град Занунаевка. Целта да подпомогне дейността на къщата-музей и да се популяризира делото на поета-ремволиционер, който е живял там и е бил учител.

В инициативата взимат участие кметството, Националния музей „Христо Ботев“, СУ „Христо Ботев“ Калофер и родолюбиви граждани от Калофер и Стара Загора. Ще се събират копия на фотоси и документи, свръзнани с живота и делото на Ботев и ще бъдат предоставени на Задунаевка. Илияна Йотова каза, че с удоволствие инициира много от нещата, свързани с тази кауза и ще продължи в същия дух да работи за популяризиране на делото на Ботев.

Жителите на Задунаевка се гордеят и с паметника на Христо Ботев, направен през 1992 г. по инициатива на прочутия писател и публицист Лъчезар Еленков от известния скулптор Георги Недялков. Внушителната фигура на националния герой на страната ни се извисява в централния парк на Задунаевка. А само на няколко крачки е сградата на местното училище, където още във фоайето са разположени бюстът на автора на „Жив е той, жив е!“, както и впечатляващо пано с портрета му с вдъхновяващите надписи „Дума“, „Знаме“, „Българанъ“ и емблематичното стихотворение „Майце си“.
Местните ще ви разкажат, че в продължение на няколко десетилетия тяхното селскостопанско предприятие носи името на Ботев. На него е кръстена и една от улиците в Задунаевка. В чест на бореца за свободата на родината ни, работил няколко месеца като учител в Южна Бесарабия, през 2008 г., тържествено е открит Мемориален музей.

Снимка: Вестник Дума

Свързани статии