Вече няма надежда за бащата и сина, загубени в Балкана

И тази вечер спасителите се върнаха без надежда от Калоферския Балкан. Няма следа от иззналите баща и син от Стара Загора. Припомняме, че 42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му с8ин Андриан са в неизвестност от 5 февруари, когато в ранни зори предприели спускане от връх Ботев. Последните сигнали от телефоните им били от местността „Параджика“.

В 6,34 ч. сутринта от Калофер потеглиха първите екипи на Планинската спасителна служба. Общо 17 планински спасители от отрядите в Калофер, Карлово, Пловдив, Пирдоп, София и Банско с 3 спасителни кучета обхождат нови райони, които не са били достигнати през вчерашния ден. Към тях се присъединиха 8 доброволци от охраната на парк „Централен Балкан“, 5 от Стара Загора и 2 от Калофер.

Теренът е труден, местността е насечена и гориста в по-ниските части, но планинските спасители правят всичко възможно да намерят изчезналите, без да застрашат собствения си живот при изключително лошите метеорологични условия – вятър 15 м/сек. в билните части на планината и температура -8◦С, което се усеща като -25◦С и снегонавяване над 1 м.

Малко след 13 ч., при обхода в близост до заслон „Рудината“ (Бункера), е намерен челник, вероятно на някой от издирваните. Проверени са всички постройки, в които изгубените биха могли за намерят подслон, но засега без резултат.

Поради настъпването на тъмнината акцията е прекратена в 18.00 ч. и екипите се прибират.

Вече няма надежда изчезналите да бъдат открити живи, коментираха запознати.

Утре акцията продължава.

Свързани статии