Въпреки пандемията: Розова красота ориса Карловско/ВИДЕО/

За първа година празникът на Розата в община Карлово се проведе по нетрадиционен начин.Днес домакин на розовата феерия беше село Кломент. Това се наложи заради забраната за събиране на много хора, а ритуалът беше възпроизведен основно за медиите, чрез които ще достигне до гражданите.

Празникът започна с приветствие от кмета на Климент Мано Манов. Розовото тържество продължи с малък спектакъл, в който самодейците от селото показаха как се бере и как се претегля гюл на везна.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов поведе Царицата през обсипаните с рози пътеки, след което пред събралата се публика подчерта, че розата е символ и едно от нещата, с което жителите на Розовата долина трябва да се гордеят. Редом с това сподели и за наболелите проблеми, с които се сблъскват розопроизводителите в региона – ниската изкупна цена, отиващите си декари розови насаждения.

Царицата на розите 2019 Яна Цветкова благодари на всички за присъствието и каза, че ще продължава да брани достойнството на българската роза – както тя и останалите момичета, претендентки за короната. Царицата ориса Падбалкана за здраве и берекет.

Шестте момичета, които трябваше да се включат в тазгодишния конкурс за титлата Царица на розата споделиха своите мисли какво са розите и Розовата долина за тях. От градоначалника всяко едно от момичетата получи реплика на златна роза, същата като тази на Царицата, която се дава от 1972 година насам. Златна роза беше подарена и на кмета на Климент, който благодари за наградата и за това, че именно Климент е първото населено място извън град Карлово, което е избрано, за да се отбележи празника на Розата.

Официални гости на мини спектакъла бяха народните представители Веска Ненчева, Кристина Сидорова и Данка Люртова, председателят на ОбС – Карлово Доньо Тодоров, бригаден генерал Деян Дешков, общественици.

Празникът продължи с песни и веселие в розовите насаждения.

Свързани статии