Тече мащабна акция в Пловдивско, Гешев на място: Петима арестувани в Хисаря

„Целта ни е с полицията към края на годината да има намаление на битовата престъпност и сме на правия път“. Това заяви на извънреден брифинг от Пловдив главният прокурор на Република България Иван Гешев. Той се закани, че тази цел ще бъде постигната. „Недопустимо е, независимо от коя етническа общност изхождат нарушителите, във втория по големина град в страната, да има масирани инциденти, въоръжени хора с крака от маси и колове да се нападат. Недопустимо е заради забележка да се бият хора“, каза главният прокурор.

„Набитият е бивш следовател с 23-годишна кариера. Причинена му е тежка телесна повреда – извадено е окото му. Недопустимо е фенове на спорта да си устройват близо до Пловдив масови сбивания“, каза още Гешев. „Групи от по 15 души се изправят едни срещу други и това да се снима. Това не е повод за гордост, това са неща, които покуратурата и МВР смятаме за недопустими“, отсече Гешев. „Това е основната причина да сме днес тук, ако държавата не може да се справи с битовата престъпност и хулиганските действия, това означава че трябва да си закриваме държавата“, смята той. Според него не може да се нарушава общественият ред.

„Искам да ви кажа че независимо дали става въпрос за роми или лица от турски, арменски произход, всички те са български граждани и освен права имат и задължения“, заяви той. „Ние ще направим всичко възможно, независимо дали е милионер или друг човек, да приложим закона по равно“, каза Гешев и добави, че днес се провеждат специализирани полицейски операции и на териториите на още 10 населени места. Тя е в три махали в Пловдив, в Хисаря и Асеновград. От вои източници ПБ Новинар научи, че в Хисаря са били арестувани 5-ма души.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира акцията в Пловдив, при която днес бяха задържани привърженици на двата големи местни футболни отбора – Ботев и Локомотив. Под тепетата Иванов е заедно с главният прокурор Иван Гешев. Акцията е свързана с битовата престъпност в пловдивско, но и с масовия бой, който фенове на двата тима си спретнаха на 24 май.

Има арестувани около 15 ултраси на Локомотив (Пловдив) и Ботев (Пловдив) във връзка с боя, който са си организирали на 24 май. Вече има една осъдителна присъда на фен на Локомотив. Довечера пред прокуратурата щели да организират протест. Спорът кой е по силен трябва да се решава на терена, а не така между фенове от агитките. Участвал съм в охраната на много пловдивски дербита и мога да кажа, че тук стават едни от най-добрите мачове, но нека не се правят такива съревнования“, обяви Ивайло Иванов.

„Недопустимо е хора, които твърдят, че са фенове на спорта да си устройват масови сбивания край Пловдив. Да се снима и да е повод за гордост. Това са неща, които в прокуратурата смятаме за недопустими и това е основната причина да сме днес тук в Пловдив“, допълни Иван Гешев.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев коментира от Пловдив и казуса със записа, приписван на премиера Бойко Борисов, публикуван преди дни в социалната мрежа. По думите му Софийската градска прокуратура ще реши дали да се самосезира по случая. „Моето лично мнение е, че превърнахме записа с телефони в национален спорт. Така даваме само лоши сигнали на гражданите, ако се констатира че е нарушена Конституцията, ако приемем че този запис е изряден“, каза той.

„Дали става въпрос за незаконно записващо средство или манипулиран запис, това е много лош сигнал към българските граждани, не може записването да бъде заради политическа борба”, каза Гешев. На въпрос има ли срещу него заплахи, Гешев отговори, че всеки прокурор би трябвало да знае с какво се захваща и какво го очаква. „Никой не ме е карал да ставам главен прокурор, знаем какво ни очаква. Наясно съм какво искам, какви са целите ми, какви ще са последствията, атаките на които ще бъдем подложени аз и колегите ми. Няма да коментирам повече за заплахите към мен”, каза той.

На въпрос за поредното изявления на Божков Гешев коментира: „Кой е Васил Божков? Обвиняем, който отправя призиви и комикси по социалните мрежи. Ще проверят дали твърдението му, че е дисидент е вярно. Аз нямам спомен за такова нещо, но прокуратурата е длъжна да проверява всичко”, каза той.

Свързани статии