Странен пожар остави семейство с три деца на улицата в Сопот, спасявали майката и дъщеря й през прозорците/ВИДЕО/

Странен пожар е лумнал вчера по обед в Сопот и е изпепелил до основи къщата на семейство Тодор Николов и Стоянка Енкова. Двамата има три деца, две от които са болни. Малкото момченце, коието е на 9 години, посещава Център за деца с увраждания в подбалканския град. За щастие вмомента на инцидента то е било там, големият син, койта е на 23 години, е бил на работа. Бащата Тодор, който е земеделски производител, е бил напазара да подава продукцията си. В къщата били само майката Стоянка и 12-годишната й дъщеря.

„Както си стояхме, изведнъж се чу страшно пращене, видяхме през терасата, че долу в на съседите ни, които са роми, горят боклуци. Имаше вятър, огънят обхвана много бързо нашата къща. Скрихме се с детето в спалнята, виждахме, че краят ни идва, знаехме, че умираме. Много се изплашихме, викахме през прозореца за помощ. Добре, че ни чуха къседи, спасиха ни, вадих ни през прозореца“, разказва пред ПБ Новинар разплаканата и разстроена Стоянка. Пожарникарите изкарали бързо навън две газови бутилки, а днес екипи на ЕВН Карлово помагаха на семейството да разчистят и да възстановят елекричеството.

Тодор Николов смята, че никой не може да спре безчинствата на съседите му-роми. Миналата година по същия начин горели боклуци на двора им, непосредствено под неговата къща. Пак пламнал огромен огън, но тогава Тодор си бил у дома, грабнал маркуча и гасил, така спасил семейството си от трагедия. Тя за жалост се е разиграла вчера. Пожарната пристигнала бързо, за 20 минути. На 2 метра от къщата има кран на ВиК.

Той обаче не работи, защото въпросните роми били със спряно водоподаване заради борчове и ползвали този кран, за да се къпят и да си готвят. Поради тази причина кранът бил с разхлабено уплътнение и пожарникарите не могли да го използват. Николов смята да съди ВиК. Вчера пожарникарите доставяли вода от 300 метра, иначе пораженията вероятно са щели да бъдат много по-малки, смята Тодор Неиколов.

Всичко е изгоряло за секунди-новите телевизор, хладилник, всички електроуреди. На пелел са мебели, покъщнина, дрехи. ПБ Новинар завари на място кметът на Сопот Деян Дойнов, който от свое име занесе пари на пострадалите. Пред нашия екип градоначалникът каза, че местната власт ще направи всичко, което може, за да помогне на фамилията.

От полицията заявиха за медията ни, че е образувано досъдебно производство, води се разследване. Въпреки, че Николов смята, че ромите са запалили огъня и от там е изпепелена и неговата къща, разследващите обясниха, че в момента на пожара в ромската къща не е имало хора. Имало натрупани боклуци, които незнайно как са пламнали. В къщата имало само деца, които са играли на компютъра. Ще се установява от какво и как е възникнал пожарът, който преди да изпепели къщата на пострадалото семчейство, е изгорил пристройка на ромите, пълна със зимнина и различни градински съоръжения. Семейството е на улицата, моли за финансова помощ, за да може да стегне къщата си. БЛИЦ призовава всеки, който може, да помогне.

Банка ДСК
IBAN: BG88STSA93000005173553
Стоянка Иванова Енкова

Свързани статии