Проучване на ПБ Новинар: Как реагира Карлово на новата заповед за носене на маски?/СНИМКИ/

От вчера в цялата страна носенето на маски е задължително както в затворени помещения, така и на открито, ако има струпване на хора. Това не подмина и град Карлово, и неговите жители. Голяма част от карловци се възмущават от взетото решение и смятат, че то не е резонно, показа проверка на репортер на ПБ Новинар.

“Твърде дискомфортно е. А и ние не носим маски в класната стая, където сме един до друг, а само в коридорите, което според мен не е нормално”, сподели за ПБ Новинар 17-годишната Виктория Йорданова, която е ученик в СУ ”Христо Проданов”. На въпроса дали тя и компанията ѝ носят маски когато са заедно навън, Виктория каза, че маски досега те не са носили и занапред въпреки забраната да сложет. “Досега не са ни правили проблем, не вярвам, че ще ни кажат нещо”, допълни тийнейджърката.

“Смятам, че новите мерки са напълно отрицателни. Подкрепям това, което каза доцент Мангъров – че колкото повече се носят маски толкова повече са заболелите от вируса. При носенето на маската се събират бактерии и ние носейки я постоянно има по-голям шанс да се разболеем”, каза Пенка Писачева.

Има и хора, които са позитивно настроени относно затягане на мерките. “Смятам, че е полезно да се носят маските, защото някои хора се чувстват застрашени. Например, когато вляза в магазин е редно и добре да нося маска, за да не се чувстват останалите застрашени или да се чувстват подложени на риск”, коментира за нашия репортер Василка Златанова.

Бизнесът в града е скептично настроен към случващите се промени. В днешния ден голяма част от заведенията в центъра на града останаха полупразни. Клиентелата е намаляла драстично въпреки прекрасното, топло време навън. “Надяваме се, че нещата няма да достигнат до онова положение, което беше преди няколко месеца”, коментират от ресторантьорския бизнес.

По наша информация вчера на Общинския пазар в Карлово са били съставени актове на хора, които не са носили маски. Проверките в града продължават.

Свързани статии