Празник на слънцето отбелязаха край Брезово/СНИМКИ/

Празник на Слънцето, който се провежда в най-дългия ден на годината, отбелязаха на 21 юни в община Брезово. Той се състоя в местността „Люляково светлище“в района на Слънчевата Стела над село Бабек. За 9-а поредна година беше възпроизведен тракийски обред по инициатива на проф. Валерия Фол, Тракийското общество „Прескейа“ и с участието на община Брезово. Тази година ритуалът беше възпроизведен от местни младежи, като на Богинята-майка и на Бога-слънце бяха пренесени жертвени дарове-плодове, мед, мляко, вино, обреден хляб.

В празника участие взеха певческа група „Настроение“ от село Борец, 10-годишното гайдарче Станьо Додевски и известният в региона гайдар Атанас Младенов от Белозем. След това всички се отправиха към мегалитното образование Слънчева Стела и бяха поканени от жреца да попият от лъчите на слънцето.

Празникът завърши с кулинарна изложба на тракийски ястия, сътворена от жените от читалищата в региона. Деца от Зелениково представиха тематична изложба.

На слънчевата фиеста присъстваха кметът на община Брезово Христо Енков, заместниците му Иван Тачев и Петър Петров, много граждани.

Свързани статии