Пожар край Марино поле, огнеборците на крак/СНИМКА/

Сух папур гори около рибарник край Марино поле, съобщиха за ПБ Новинар очевидци. От областната пожарна потвърдиха и добавиха, че стихията се е разразила около 18.20 часа. На място са изпратени пожарникари от Карлово, които ще локализират огъня. Няма данни за пострадали.

Зачестяват случаите на запалвания на сухи треви и отпадъци, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност в Пловдив и областта, предупреждават от ресорната служба.

В периода от 1 до 9 януари 2020 година в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив са получени 173 сигнала за произшествия. На територията на областния град и региона екипите са действали за ликвидиране на 133 пожара, извършени са и 31 аварийно-спасителни и помощни операции.
В 16 от случаите огънят е нанъсел преки материални щети, като 7 от тях са били в жилищни, административни и непромишлени сгради, по 2 – в транспортни средства и съоръжения на открито.

От началото на годината огнеборците от единадесетте районни служби на дирекцията са погасили и 117 пожара без материални загуби. Според статистиката, в самите населени места или землищата им са зачестили запалванията на сухи треви, паднала листна маса и храсти, както и на отпадъци. В първия случай броят на регистрираните сигнали е 55, а във втория – 45. Наглед безобидни и ползвани за по-лесно почистване на терени, тези действия често са без контрол и без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и водят до развитие на големи пожари. Пример за това е от вчерашния ден, когато около 15 ч. в пламъци са били обхванати и унищожени около декар борова гора и 50 дка сухи треви в землището на село Мало Крушево. Освен полския и горския фонд, подобни огнени стихии могат да засегнат и сгради и моторни превозни средства, а също да застрашат човешки живот и околната среда. От друга страна потушаването им изисква продължително време и допълнително затруднява противопожарните служби, които отделят значителен ресурс от професионалисти и специализирана техника.

В тази връзка РДПБЗН – Пловдив напомня, че за предизвикване на умишлен пожар в сухи треви се налагат административни и наказателни санкции. Извършителите ще бъдат глобени от 200 до 2000 лева, а според чл. 330 и чл. 331 от Наказателния кодекс се предвижда и лишаване от свобода от 1 до 8 години. В случай на възникване на пожар в горски фонд вследствие на запалено стърнище, извършителят може да бъде наказан с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лева.

При забелязване на признаци на пожар – дим, мирис на изгоряло и пламъци, да не се поема излишен риск за потушаването му, а своевременно да се подаде съобщение на тел. 112.

Свързани статии