Още 24 заразени и двама починали, няма нови случаи в Пловдив и областта

4 нови случая на заразени с коронавирус са установени през последното денонощие, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В София те са 16, Ямбол – 4, Сливен – 2, Кюстендил и Пазарджик – по 1 нов случай.

В Пловдив няма нови заразени и общият им брой остава 92-ма. 2259 са заразените у нас с коронавирус.

Радостно е обаче, че епидемичната ситуация продължава да е в низходящ темп на новите случаи, отбеляза Кунчев.

За последното денонощие починали са двама – мъж на 79 г. в столичната болница „Св. Анна“ и жена на 93 г. от дома за стари хора в Кула, лекувана в Лом.

При медицинския персонал заразените са 242, като има два нови случая – на лекар в София и медицинска сестра в Ямбол, заради която Спешното отделение там беше затворено за 24 часа.

„Това е съпоставимо с големите страни. Средният процент на заразените медицински лица в Европа е 13%, а ние сме под него, в Германия е 6%, а в Ирландия – 9%. Казвам това, за да ви уверя, че няма начин медицинският персонал да не се зарази. Не е редно да търсим вина в лекарите. У нас процентът на заразени медицински лица е малко под средния за Европа“, изтъкна Кунчев.

Той съобщи, че след среща с директори на столични болници в петък са стигнали до извода, че при този сравнително малък брой на заболели от коронавирус, да бъдат оставени 7-8 здравни заведения, които основно да работят с тях.

„За да могат болници, които имат по 1,2 до 5 души, да бъдат нацяло освободени и да насочат ресурса си към основната медицинска помощ, която до този момент е била отлагана. Разбира се, основни стожери, към които ще насочим цялата патология, остават ВМА, „Пирогов“, Александровска, Инфекциозна, „Света Анна“, Втора градска болница и Белодробната болница, като разбира се, остава готовността на останалите при нужда, отделенията специализирани за лечение на коронавируса, да бъдат използвани, те остават като резерв“, обясни доцентът.

И призова хората, които до момента не са потърсили помощ за хроничните си заболявания и планови операции, да го направят, защото вече няма да има опасност.

„Огромната част от българите разбраха сериозността на проблема, реагираха точно и аз изключително много им благодаря, защото това да сме в групата на трите най-успешни страни в Европа е постижение и трябва да се гордеем с него. Не мога да разбера чисто човешки хора, които при с 4,8 млн. заразени в света, при 320 000 починали, в напреднали страни с огромни възможности, продължават да твърдят, че няма вирус, няма епидемия. Не знам, човек трябва да е сляп, или да не разбира нищо от това.

Като страховете, че като изследваме хората, едва ли не ги чипираме, а докато целият свят чака ваксина, ние организираме протести срещу това“, каза още Ангел Кунчев. Според него пръскането със самолети за дезинфекция прилича на художествена самодейност и няма никаква научна обосновка.

Здравен инспектор №1 също коментира, че затварянето на цели квартали е неудачен подход за борба с появило се огнище. В момента това се прилага за гетото в Ямбол, където се стигна до протести и брожения. Според доц. Кунчев много по-удачно е да се блокират къщи или улици, на които живеят заразените./Вестник Марица/

Свързани статии