Областният управител пред ПБ Новинар: Болницата в Карлово вече има 22 легла за заразени с коронавирус/ВИДЕО/

Още на 16 март съдадохме специализиран медицински щаб, в който влизат директорите на най-големите болници в Южна Бългаия, РЗИ и представители на Лекарския съюз, бързо и ежедневно заседаваме и взимаме важни решения, за да не се създаде хаос в здравната система. Това коментира пред камерата на ПБ Новинар областният управител Дани Каназирева, която е и шеф на областния кризисен щаб. По думите на Каназирева всичко се прави експедитивно, защото трябва да се гарантират качествени услуги за хората.

Към момента болничните легла, отредени за борба с пандемията, са 308 в Пловдив и 22 в болницата в Карлово, където е единственото инфециозно отделение в областта. Каназирева съобщи още, че е изискала план за реорганизация на болниците в Раковски, Асеновград и Първомай, за да може при нужда и там да се приемат болни от коронавирус.

В града под тепетата в борбата са включени Транспортна болница, където има 92 легла и общинската „Свети Мина“, която разполага със 192 легла. За тях има издадена заповед за преструктуриране. С изключение на една частна болница, която е направила отказ, всички други-държавна, общински и частни, са готови да се включат, ако това се наложи, каза още областният управител. Частната болница „Селеан“ е отделила 10 легла за бременни и родилки, които ще бъдат изолирани от останалите пациенти.

Пловдив и областта разполагат с най-много здравни заведенияна глава от населението-39 болници и над 3 хиляди лекари и медицински персонал. Към момента медиците са осигурени с предпазни средства, облекла и маски. Всички, община Пловдив, болници, институции, са плътно в борбата с нас и заедно ще се справим, каза още Дани Каназирева.

Пловдив ще има лаборатория за изследване на заразени от коронавирус в най-кратки срокове. Областният управител благодари за дарението от 300 000 лева, които вчера направи бизнесменът Георги Гергов, за да се изгради с тази пари лабораторията. Канзирева благодари и на всички останали дарители, които са съпричастни с общата кауза да се справим с пандемията.

Свързани статии