Наздраве! Честит Трифон Зарезан от Брезово!/ВИДЕО/

В град Брезово традиционно отбелязаха Трифон Зарезан и отдадоха почит на лозарите, винарите и кръчмаирите. Заместник-кметът на общината Иван Тачев даде старт на винената фиеста и лично почерпи брезовци с елексира на боговете, който гребеше от бакърено менче с черпак. Всеки имаше възможност да се чукне за наздравица, наливайки си от бъчвата, на която най-много се зарадваха майсторите-познавачи на божественото питие.

Празникът се пренесе от центъра на лозята на Стефан Кьосев в землището на Брезово. Отец Младен отслужи водосет за здраве и берекет, а кметът на общината Христо Енков пожела винаги гроздовете да са здрави, бъчвите пълни и руйно вино да се лее в дома на всеки стопанин.

Тържествата продължиха в центъра, където майстори-винари се сътезаваха за най-доброто бяло, червено вино и най-доброто розе. Победителите бяха наградени от заместник-кмета Иван Тачев. Сръчни домакини от общината бяха приготвили традиционното за Брезово ястие-тава, от което похапнаха всички. Местната фолклорна група изнесе импровизиран концерт с типични за Царя на виното песни. Вижте…

Свързани статии