МК финансира нови разкопки на Римските терми в Хисаря

Лятна разходка по следите на римляни и траки. Говорим как се съхранява историческото наследство в Хисаря, с директора на Археологическия музей – доц. Митко Маждаров. Той разказва за поредните разкопки на Римските императорски терми, получили този сезон финансиране от Министерството на културата за над 25 000 лева.

Доц. Маджаров обясни, че от днес започва същинската работа по обекта, като се очаква да се разкрие културен пласт от югозападната част на термите, т.нар. преддверие. „Смятаме да доразкрием останалата част от отоплителната система, която има канал, по който тече минерална вода“, поясни доц. Маджаров. Той очаква и нови археологически находки, защото там е намерена известната мраморна лъвска глава. Тя се пази в Археологическия музей, а нейно копие може да се види на Римските терми.

„Това е поредният проект за термите, за последните четири години, ние редовно получаваме финансиране от МК“, добави археологът. По думите му община Хисаря спечели мащабен проект за 10 млн. лева за три обекта в града. Ще се реновират и социализират: Камилите на Крепостната стена, Римските терми и Кулата до пътя Пловдив- Карлово. Това ще стане през 2021 година, когато се очаква термите да бъдат покрити по заданието, което вече е предложено.

Римските терми са разположени са в парк „Момина сълза”. На отделни места са запазени почти до покрив. Те са едни от малкото известни термални римски бани в Европа. Целият комплекс обхваща 3000 кв.м. площ. Първоначалното им изграждане, заедно с нимфеума (светилище на нимфите) в тях датира от средата на II век. По европейски проект „Развитие на културно-историческите атракции на територията на община Хисаря” обектът е консервиран, частично реставриран и достъпен за посещение./Бнр.бг

Свързани статии