Министърът на образованието и шефът на РУО Киркова с разбиващ коментар за пияната хисарка учителка

Непрофесионално е поведението от страна на учителката от Хисар. Това коментира в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Дори КТ предвижда и наказателен състав за това, ако тя бъде осъдена няма да може да заема длъжността. Междувременно директорът на училището предприема административно наказание. Тя с това си поведение уронва престижа на училището и на професията. Това са две основания да се търси дисциплинарна отговорност, каза още министърът.

Началникът на Районния инспекторат по образование Иванка Киркова коментира проблема така: По закона за предучилищно и училищно образование, ако има наложена присъда на педагогически специалист, той няма право да бъде учител.

Следим случая отблизо, действията на директора на училището са адекватни. На 11 февруари, когато това се е случило, директорът я отстранява от изпълнение на служебните й задължения, тъй като тя не е била в състояние да ги извършва. Днес са поискани писмени обяснения от нея. Има тридневен срок да отговори. Директорът на училището е работодател на учителя. Не на последно място и работата в посока безопасност на движението по пътищата. И от тази гледна точка има проблем.

Както ПБ Новинар съобщи, учителката от едно от двете основни училища в Хисар Тонка Д. е била заловена на път за работа, в близост до школото, пияна зад волана на автомобила си. Дрегерът отчел 1,85 промила алкохол в кръвта на 44-годишната преподавателка. Тя е била арестувана за 24 часа. Вероятността да бъде уволнена е голяма.

Днес на съвместен брифинг прокуратурата и полицията обявиха, че учителката е била и изтекло свидетелство за правоуправление. Тя е с повдигнато обвинение за шофиране в нетрезво с8ъстояние. Заплашва я парична глоба и лишаване от свобода от 1 до 3 години. Тонка Д. е казала, че съжалява. Предишната вечер била на купон до ранните часове на нощта, спала само два часа и тръгнала на работа. Утре учителката ще се изправи пред съда.

Свързани статии