Медиците в Карлово оттеглиха оставките си, новият кабинет-ябълката на раздора, ще работи/ВИДЕО/

До 10 дни ще бъде изготвено и подписано споразумение между ръководството на болницата в Карлово и Спешна помощ относно това как ще се осъществява консултирането и работата в новия спешен кабинет. Това съобщи областният управител Дани Каназирева след проведената среща между ръководствата на болницата и представители на Спешна помощ. “По време на срещата имаше ескалация, но смятам, че излязохме от разговора наистина единни”, допълни още губернаторът.

Припомняме, че именно заради спешния кабинет медиците от МБАЛ “Д-р Киро Попов” подадоха оставки. По думи на един от лекарите такъв кабинет за момента не би следвало да съществува, защото няма персонал, който да го покрие и не би могъл да помогне. Стана ясно, че от 24 медици в болницата 14 са подали оставки. Преди дни обаче няколко лекари съобщиха, че 18 от тях си тръгват. “Оттеглихме си оставките, в името на това, че трябва да се договорим , за да уредим спорните въпроси. Ние сме работили винаги, но този кабинет нямаме сили да го поемем, не можем да обслужваме едновременно отделенията, ковид кабинета и още един допълнителен кабинет”, бе категорична д-р Маринова. Тя допълни, че главната причина за подаването на оставки е това, че лекарите не са имали яснота какво се случва.

На болницата и Спешна помощ остава да решат как ще бъде обезпечен с кадри новият кабинет. Каназирева посочи, че здравното заведение има нейната пълна подкрепа. “Мен като областен управител и РЗИ ни интересува качественото, бързо и адекватно обслужване на гражданите”, допълни още Каназирева. Директорът на Спешна помощ д-р Стойнов изказа категоричността си в това, че ще бъде намерено решение на спора. “Трябва да решим каква да бъде стиковката, така че по най-бързия начин да можем да обслужваме пациентите”, обясни той. Медикът допълни, че във филиала на Спешна помощ в Карлово трябва да има 6 лекари и 6 фелдшери, но за момента бройката им е по-малка. Част от лекарите допълниха, че Карлово е стратегически район от лекарска гледна точка, защото покрива един наистина голям терен с битов и трудов характер.

За дните до споразумението да се осигури стационарен екип и мобилни екипи, които да обслужват гражданите на община Карлово, каза пред медиите управителят на болницата д-р Христо Пелев. Пелев допълни, че за финансирането на кабинета още нищо не е ясно, но въпросът е бил засегнат на срещата.

Свързани статии