Любовта към родният край и красотите му изваяни от восък през погледа на твореца Димитър Бакърджиев/СНИМКИ/

За любовта към родния край, красотата на розата и цариците на розата разговаряхме с местния творец художникът Димитър Бакърджиев. Димитър е създател на трите восъчни фигури на Цариците на розата – Христина Караколева, Ива Тонкова и Яна Цветкова.

Идеята за създаването на красивите фигури се ражда след като самия той няколко години е бил член на журито за избор на Царица на Розата, той е автор и на статуетката, която всяка година се предава от царица на царица. “Идеята се роди спонтанно, но и не толкова спонтанно, защото аз преди 20 години бях правил възстановка на героите на Иван Вазов от “Чичовци”, в Сопот в къща – музей “Иван Вазов”, след това направих и самия Вазов как пише първото си стихотворение, след това направих и Левски, който е във Войнягово”, каза Бакърджиев. Оттам му е дошла идеята, че може да се направят не само исторически фигури, но и герои от съвремието като тези царици.

Относно времето за направата на восъчните царици художникът каза, че направата е нещо, което изисква доста време. “Различно е, тъй като всяка една от тях има собствен елемент на сложност” , допълни творецът.

“Любовта към родния ми край, към красотата на розата, към аромата на тази роза и към красотата на карловските царици”, сподели Димитър Бакърджиев като причини за онова, което го е мотивирало да започне поредицата с царици на розата. Бакърджиев е категоричен, че целта оправдава средствата. “Когато човек гони някаква цел, той не мисли за средства”, допълни художникът.

Творецът се надява неговото начинание да намери разбиране, да се хареса и той да продължи да създава фигури на момичета, бъдещи носителки на приза Царица на розата. “В Западна Европа вече има такива музеи, които са с восъчни фигури. Но те промотират други герои, техни герои – от филми, кина, от музика, герои от история също има. Тези музеи са силно посещавани и са с голям интерес от публиката”, допълни Димитър Бакърджиев.

Той има идея да създаде и други восъчни фигури, които засега остават в тайна и ще бъдат изненада за публиката. Според него е по-добре да изненадва публиката, отколкото тя да има очаквания, а да не се случи нищо.
За в бъдеще се очаква да има още единични фигури, които да запълват вече започнатото.

“Обичайте родината си, родния си град и красотите в него”, каза в заключение Димитър Бакърджиев като послание към всички карловци.14:58РЕГЛАМЕНТ-ПРИМОРСКО (1).pdf15:36Любовта към родния край и красотите му изваян от восък през погледа на карловския творец Димитър Бакърджиев

За любовта към родния край, красотата на розата и Цариците на благоуханното цвете разговаряхме с карловския творец- художникът Димитър Бакърджиев. Маестрото е създател на трите восъчни фигури на Цариците на розата – Христина Караколева, Ива Тонкова и Яна Цветкова.

Идеята за създаването на красивите фигури се ражда след като самият той няколко години е бил член на журито за избор на Царица на Розата. Бакърджиев е автор и на статуетката, която всяка година се предава от царица на царица. “Идеята се роди спонтанно, но и не толкова спонтанно, защото аз преди 20 години бях правил възстановка на героите на Иван Вазов от “Чичовци” в Сопот, в къща – музей “Иван Вазов”. След това изваях и самия Вазов как пише първото си стихотворение, както и Васил Левски, който е във Войнягово”, разказа Димитър Бакърджиев. Оттам му е дошла идеята, че може да се направят не само исторически фигури, но и герои от съвремието като карловските царици.

Относно времето за изработката на восъчните фигури художникът каза, че това е нещо, което изисква доста време. “Различно е, тъй като всяка една от тях има собствен елемент на сложност”, обяснява творецът.

“Любовта към родния ми край, към красотата на розата, към аромата на това цвете и към красотата на карловските царици”, сподели Димитър Бакърджиев. Това е мотивирало склуптора да изработи восъчните фигури. Той беше категоричен, че целта оправдава средствата. “Когато човек гони някаква цел, той не мисли за средства”, допълни художникът.

Творецът се надява неговото начинание да намери разбиране, да се хареса и да продължи да създава фигури на момичета, бъдещи и настоящи носителки на приза Царица на розата. “В Западна Европа вече има такива музеи, които са с восъчни фигури. Но те промотират други герои, техни герои – от филми, кина, от музика, образи от историята им също има. Тези музеи са силно посещавани и будят голям интерес от публиката”, допълни Димитър Бакърджиев.

Той има идея да създаде и други восъчни фигури, които засега остават в тайна и ще бъдат изненада за публиката. Според него е по-добре да изненадва аудиторията, отколкото тя да има очаквания, а да не се случи нищо.
За в бъдеще се очаква да има още единични фигури, които да запълват вече започнатото.

“Обичайте Родината си, родния си град и красотите в него”, призова в заключение Димитър Бакърджиев като послание към всички карловци.

Текст и снимки: Величка Люртова-стажант-репортер

Свързани статии