Кристална роза от кмета на Карлово за фотографа Мария Сюпюрдекова

На 1 декември карловският фотограф Мария Сюпюрдекова отбеляза своята 70-годишнина. По този повод тя получи кристална роза и поздравителен адрес от кмета д-р Емил Кабаиванов и цялото ръководство на община Карлово.

„Поздравявам Ви за творческия ентусиазъм и волята да работите чрез обектива, който никога не лъже. Запазете своя усет към красивото и умението да представяте Вашата работа по подходящ начин пред обществото. Бъдете здрава, следвайте своите цели и се радвайте на обичта на близки и приятели!“, се казва в поздравителния адрес.

Мария Сюпюрдекова получи специални поздрави и от НМ „Васил Левски“, Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“, Исторически музей – Карлово, нейни близки и приятели.

Мария Сюпюрдекова е родена на 01.12.1950 г. в Карлово. Преминала професионално обучение в техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ София (днес Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография). С дипломната си работа на тема „Стари български занаяти“ показва пристрастието си към историята и културните традиции в своя роден край.

Тази линия в творчеството си Мария продължава и с първата си самостоятелна изложба през 1975 година, на тема „Карловката“, която гостува и в други градове на страната. Оттогава до днес със своите над 20 самостоятелни изложби и с цялостната си дейност тя доказва обичта и преклонението си пред миналото и отговорността си към настоящето и бъдещето на своя град и общината. Благодарение на упоритата й издирвателска работа във фоайето на Община Калово днес могат да се видят снимките на кметовете на града от 1878 година до днес. Нейно дело са и портрети на всички носители на Наградата на Карлово през годините.

Името на Мария Сюпюрдекова е включено в книгата „180 причини да се гордеем, че сме карловци“, издадена от ученици на СУ „Христо Проданов“ по повод 180 години от рождението на Васил Левски.

Честит празник на Мария Сюпюрдекова!

Към благопожеланията за Мария, която е наш приятел, се присъединява и ПБ Новинар!

Свързани статии