Къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот празнува 85 години от възстановяването си/УНИКАЛНА СНИМКА/

На днешния ден преди 85 години в Сопот:

„…На пети срещу шести юни през „знаменитата“ 1935 година Сопот осъмна тържествен, в блясък и суета. Венци, гирлянди от цветя опасваха училището, музея, всички огради на мегдана. Навред грееха трицветни знамена и портретите на царя. Зад аналоя, на северната страна на мегдана, се строи 21-ва пехотна средногорска дружина начело с военния оркестър. Пред училището, в блокове по дълбочина, учителите построиха учениците от основното и прогимназиалното училище. Всички улици се задръстиха от народ. Тълпяха се и се притискаха и хора по главната улица от арката до мегдана, но строгите, изопнати полицаи не даваха никому да прекрачи белите линии, начертани с вар.

Извършиха се последните приготовления. Пътя от арката до мегдана и празното място на самия мегдан застлаха с рози. Най-хубавите ученички от по-горните класове, пременени, нагласени, с панерчета, пълни с розов цвят, се подредиха в шпалир по главната учица. Целият Сопот затихна в трепетно очакване. Официалните посрещачи застанаха под арката… Изведнъж гръмна мощно „ура“, военният оркестър засвири церемониален марш. Човешката тълпа се люшна. Всеки искаше да види царя …“

Откъсът е от книгата на Ангел Маджаров „Рози и неволи“ и описва посрещането на цар Борис III, който открива възстановената къща на Иван Вазов в родния му град като музей.

Източник: Къща-музей „Иван Ваов“

Свързани статии